heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

6 Nisan 2009 Pazartesi

düvel-i muazzama


düvel i muazzama, gerçekte ihtilal fransa'sına karşı kurulan 7 büyük ordu, yani koalisyon savaşları sonunda avrupa yı yeniden yapılandırmak için 1814 de viyana daki büyük kongreye katılan ülkeleri ifade eder. ama bu devletler arasına 1854 kırım savaşından sonra osmanlı(avrupa nın bir parçası sayılmıştır), birliğini tamamladıktan sonra italya ve 1905 rus-japon savaşından sonra japonya da dahil olmuştur. amerika ise iç savaşının akabinde bu ülkelerden sayılmıştır. ama büyük devletlerden sayılması durumunu pek sallamamışlardır. onlar, 1916 ya kadar amerika kıtası hariç dünyaya kıçını dönmüşlerdir(monroe doktirini) yani avrupa işlerini hiç sallamazlar. düvel i muazzama nın ana ülkeler; ingiltere, fransa, avusturya(daha sonra avusturya-macaristan), prusya(daha sonra almanya), rusya ve ispanya dır.

neyse, işin özü şudur: sadece ve sadece bu büyük ülkeler arasında büyükelçi yollanırmış. yunanistan, sırbistan gibi diğer küçük ülkelere büyükelçiyi geçtim, doğru düzgün temsilci bile yollanmazmış. sömürge sahibi olan belçika ve hollanda gibi ülkeler ise kendilerini ilgilendiren konularda görüşleri alınırmış. berlin konferansı gibi büyük konferanslarda ise bu küçük ülkeleri kapıda bekletip belirlenen kararları onlara dikte etmişlerdir. yani neredeyse hiç sözleri geçmez. o küçük ülkelere köpek muamelesi yapmışlardır.

bu küçük ülkelere büyükelçi yollamama işi ikinci dünya savaşından sonra sonlandırılmıştır. malum, artık bm de 5 büyük ülke, ekonomide de g 7 var.

osmanlının büyük ülke sayılması işlemi aslında feci balkan hezimetinden sonra unutulmuş gibidir. çünkü osmanlı kendi hinterlandının küçücük ülkeleri karşısında resmen ezilmiştir. zaten osmanlının ve ardılının son yüzyılında tek başına kazandığı 3 savaş vardır. 1897 osmanlı-yunan savaşı, türk kurtuluş savaşı ve kıbrıs harekatı.

tabii o zamanların üper gücü olan düvel i muazzama nın en büyük devleti ingiltere dir. şöyle diyeyim; ingiltere nin istemediği hiçbir iş olmaz. ingilizler ne isterlerse o olur. kabul ettiremediklerinde savaşır ve kabul ettirir. aynen günümüzün amerikası gibidirler. amerikalılar da karşılarındakine sözü geçmediğinde savaşmayı ve işgal etmeyi tercih ediyorlar.

fransızlar ise çıkarları ingilizlerle çatışmadığı sürece istemedikleri hiçbir şeyi yaptırmazlar. ama istediklerini yaptırmaları için savaşmaları gerekmektedir. aynen almanlar gibi. birliklerini kurduktan sonra her istediklerini yapmak için 2 büyük dünya savaşını göze almışlardır.

osmanlının bu organisyondaki rolü çok büyük değildir. kendisini ingilendiren konularda kendisine danışılmadan iş yapılmamıştır. ama genelde sallanmamıştır. büyük devletlere saygıdan dinlenir olmuştur.

özellikle kurtuluş savaşı sırasında söylenen "yedi düvele karşı savaştık" lafı boştan da öte, yalandır.

2 yorum:

aşkın dedi ki...

İngiltere halen etkin midir acaba, perde arkasından ipler çevirerek.
Bu ülkede yaygın görüştür bu, insan şüpheleniyor.

gerisi önemli değil... dedi ki...

ingilizler daima kazanan taraftadır. fransızlara karşı prusya, avusturya ve rusya ile ittifak kurup kazanır. almanlara karşı bu sefer amerika, fransa ve rusya ile birleşir. ingilizler tek savaşamaz. tek başlarına kaldıklarında perişan olurlar. yedi yıl savaşlarında da prusya ile fransa yı mahvediyorlardı. yeni kıtada da sömürgesinden yardım almıştı. bi tek son stila girişimi olan ispanyol saldırısında, bi de yüzyıl savaşlarında müttefiksiz kalmıştı. yani adamlar işi biliyor. bugün amerika dan daha kuvvetlisi belirsin ve ingiliz çıkarlarını tehdit etmesin, ingilizler onlarla da ittifak kurar. amerika kendi çıkarlarını tehdit etsin, 3. dünya savaşı çıkar. ama amerika ile süveyş kanalı meselesi hariç tüm çıkarları örtüştü ve örtüşüyor.

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.