afyonu patlatmak
'afyonu patlatmak' deyimini duymuşsunuzdur. işte bu deyim, vakti zamanında, ramazan aylarında afyon çekemeyen ahalinin bulduğu bir yöntemden kaynaklanır. bu afyon tiryakisi ahali, sahurda sarıp sarmaladıkları afyonu bir güzel yutarlarmış. akabinde oruçluyken, afyon midede bir güzel patlar, kana karışır ve o bir kısım ahali gündüz vakti kafa yaparmış. böylece günaha girmeden keyiflerine devam ederlermiş.
afyonu şırınga ile üzüme enjekte ederlermiş, üzümleri yirlermiş.
YanıtlaSilsarıp sarmalamak dışında bende böyle bir bilgi mevcut.
belki izmir çevresinde de öyle yapıyorlardır. bu daha çok ayan beyan üzüm yemek gibi olur. çünkü bu durumda hemen etki etmez mi?
YanıtlaSilo zamanlar şırınga var mıymış?
izmir çevresiyle alakası yok, okuduğumun yalancısıyım.
YanıtlaSilşırınga dediğin de gözünün önüne şimdiki steril kullan at şırıngalar gelmesin lütfen.
eskiden kaynatılıp kaynatılıp kullanılan, camdan yapılmış, kolum kadar şırıngalar vardı.
biliyorum o şırıngaları. ilkokulda bizde verem aşısı onunla vuruluyordu!
YanıtlaSilama izmir çevresi olması lazım. istanbul da bağcılar olsa bile bağ hiç duymadım!
şimdi şöyle oluyor ;
YanıtlaSilege bölgesi ilkçağdan beri bağcılıkta önde gelen bir bölge. dünyanın çeşitli yerlerine bunun ticareti de yapılıyor.buraya kadar hem fikiriz.Osmanlıda ise şarap yasak olduğu için bağcılık faaliyeti eski cazibesini yitirdiği halde yine de canlı kalıyor ancak boyut değiştiriyor,üzüm daha cok yaş olarak ve kuru üzüm olarak tüketiliyor.ege üzümlerinden yapılan kuru üzümleri istanbul bursa edirne gibi önemli merkezlerdeki çarşılarda ( bedestenlerde) bulmak mümkün oluyor.uzun lafın kısası:
ege üzümleri diğer kentlere gidiyor. Giden üzümün coğu kuru üzüm:)
anladım :)
YanıtlaSilama yinede afyon patlatmakla alakası olduğunu sanmıyorum. kurusunu da yesen hemen kana karışır. bu daha çok gizli gizli afyon tüketmek ile alakalı sanırım.
sonuçta aynı etki işte. şu portakala votka enjekte edip içeriye sokmak gibi.