heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

22 Ekim 2009 Perşembe

fermuar

fermuar, fermoir kelimesinden gelir. fransızca bir kelime. anlam olarak kapatıcı demek. kelimenin aslı hint-avrupaca olan dhermo. sağlam, sıkı demekmiş. dher ise sıkıca tutmak anlamına geliyormuş. bu hint-avrupa dilini de bir ara yazmak lazım. avrupalılar dillerinin kökeninin hindistan olduğunu öğrenince bu tamamen ölmüş dili sıkı bir çalışma ile tamamen dirilttiler. artık kelimelerini kökenlerine kadar biliyorlar.

bildiğimiz anlamda fermuar kelimesini ise ilk kez chicago'lu bir mühendis olan judson adlı biri kullanmış. ama bunu ayakkabı bağı olarak kullanılmak üzere icat ettiği nesneye isim olarak vermiş. bugünkü fermuar ise isveçli sundback tarafından 1914'de yapılmış. 1. dünya savaşı sırasında amerikan ordusunun uçuş tulumlarında kullanılmış. ardından çok yaygınlamış, çokk...

ama fermuara ismini vermesek bile icat eden millet biziz. tarihi filmlerimizde de gördüğümüz üzere kancık bedenleri ikiye ayırmakta bir numara olan kahramanlarımız, düşman kalesine papaz, prens, şövalye olarak sızdıklarında ilk önce kale komutanının anasını, bacısını, kızını, karısını sıraya dizer veya hepsiyle bir anda beraber olurlar. en büyük düşmanını daha yatakta alt eden kahramanımızın önünde(!) artık hiç düşman kılıcı, oku, mızrağı, kalkanı duramayacaktır. işte bu durdurulamayan gücün kaynağı düşmanın karısı, kızı, anası ve bacısının al yanağı, bal dudaklarıdır. gücünü saçlarından alan samson hesabı, kahramanımız da gücünü uçkurundan alır.

ama bir sorun vardır. eskiler şalvar ve düşmesin diye sarmak için kuşak kullanırmış. akıncılar kuşağı çözüp tecavüz eylemini yerine getirene kadar çoktan düşman askerleri gelir ve eylem yarım kalırmış. böylece güçten düşen kahramanlarımız düşmanla baş edemezmiş(!) güzel natalya, eftelya, nadya ve nataşaların bacakları açık vaziyette kalınca bizimkilerin aklına malı çıkartıcakları yeri kesip düğme dikmek gelir. böylece açarlar düğmeyi, basarlar düşmana. güçten düşmezler. düşman askerleri gelene kadar da işlerini çabucak görürler ve sıvışırlar. sıvışamasalar bile o huzurla hepsini mahvederler.

işte mecburiyet böyle pratik çözümlere neden oluyor, işte teknoloji bu. yani fermuarı biz icat ettik...

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.