heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

13 Ekim 2009 Salı

klemens von metternich

1773 yılında dünyaya gelen metternich, aslen almandır. 1790'da avusturya vatandaşı olur. akabinde dışişlerinde hızla yükselmeye başlar. 1806'da paris büyükelçisidir. 1809'da ise avusturya şansolyesi olur. bu görevi 1848'e kafar, aralıksız 39 sene yerine getirecektir. görevinin ilk yıllarında kaybedilen toprakları alır, birliği yeniden sağlar. kurulan germen konfederasyonunun başkanı olur.

19.yy'ın ilk yarısının en etkili politikacısıdır. napoleon savaşlarından(6 büyük koalisyon ve savaş neticesinde napoleon mağlup edilmiştir. ilk dördünü napoleon kazanmıştır) sonra yapılan viyana kongresi'ni tertipcisidir. alınan kararlarda çok büyük etkisi vardır. viyana kongeresini ikinci dünya savaşından sonra alınan kararlarla kıyaslayabilirsiniz. dünyaya yeni bir şekil vermiştir. liberal akımların en büyük düşmanı olmuştur. 1815'den sonra kurduğu katı mutlakiyetçi düzenin 1820'de yunan bağımsızlık ayaklanması ile kısmen yıkılmış ve o bu işe çok kızmıştır. onun görüşüne göre çok milletli osmanlının yıkılması demek, avusturya'nın sonu demektir. bu öngörüsü doğru çıkmış, osmanlı ve avusturya imparatorlukları, yanlarına rusya'yı da alarak yıkılmıştır. yunan bağımsızlığını desteklemeyen tek büyük avrpa devlet adamı odur.

bu milliyetçilik, hürriyetçilik, cumhuriyetçilik düşmanı, statükonun devamından yana, katı, disiplinli kişi, mutlakiyetçi düzeni sarsan1830 ihtilallerini bastırabilse de(rusların engin yardımları ile macar ve polonya isyanları bastırılmıştır), akan suyun önünde duramamış ve 1840 ihtilallerini bastıramamış ve 1850'lerden sonra tamamen gözden düşmüştür. sansür ve baskı taraftarıdır. istemediği herşeyi bastırmakta üstüne yoktur. ama ne alman ne de italyan birliğinin kurulmasını engeleyememiştir.

1859'da 75 yaşında ölen bu kişi, devletlerin hanedanlar yüzünden var olduğunu, aksi halde anarşinin tüm kıtayı yutacağını belirtmiştir. ama roma'dan beri devam eden bu düzen, sanayi devrimi ve fransız ihtilali ile birlikte 50 yıl daha yaşamıştır.

not: bir kısım bilgi vikipedia'dan...

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.