heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

20 Ocak 2009 Salı

judith vs holofernes

hikayeyi bilen bilir. kral nebukadnezar, med kralına karşı savaşta kendisine yardım etmeyen kavimleri cezalandırmak için, komutanı holofernes'i görevlendirir. holofernes de yahudalılar hariç hepsini yener, yurtlarını tar-u mar eder. sıra yahudilere gelir ve betulya şehri kuşatılır. şehir halkı kalede sıkışıp açlık baş gösterince genç ve alımlı bir dul olan judith planını yapar ve olabileceği en güzel hali alıp hizmetçisi ile birlikte holofernes'in yolunu tutar. ona "şehirle birlikte yok olmak istemediğini, yanında kalmak istediğini, güçlü omuzları olduğunu!" söyler. gaza gelen ve judith'den oldukça etkilenen holofernes, onun istediği gibi dolaşmasına ve ibadet etmesine izin verir. altıncı gün sonunda judith'i bir ziyafete çağırır. gecenin ilerleyen saatlerinde alkolü ağzı ile değil, kıçı ile içmeye başlayan holofernes sızar. judith ise eline kılıcı alır, duasını eder ve onun kafasını kılıçla kesip heybesine atar. böylece nebukadnezar'ın ordusu yenilir ve kaçarlar.

üsteki resim caravaggio'nun, olayı betimlemek için, 1598'de yaptığı bir resimdir. judith'in umursamazlığı, hizmetçinin acıyarak bakışı ve holofernes'in korku ve şaşkınlığı inanılmaz.


















bu iki resim ise yine aynı olayı betimlemek için gentileschi tarafından 1620'de yapılmış. judith burada sanki kılıcı daha bir teknik kullanmış. üstelik daha iri yarı ve hizmetçisi daha genç. "bu işi caravaggio'nun çırpı gibi olan judith'i ile mezardan yeni çıkmış hizmetçisi yapamaz. ancak bu judith ve hizmetçi yapar" gibi duruyor. akabinde ise sanırım "gelen var mı" diye etrafa bakıyorlar. yine de kendilerinden çok eminler. birazdan kaçacaklar.


bu resim ise ispanyol ressam goya'nın 1823'de bitirdiği, aynı olayın öncesini betimleyen bir başka tablo. ortada holofermes falan yok. judith, hazırlıklarını bitirmiş ve tombul yanakları ile daha bir köylü güzeli. hizmetçi ellerini birleştirmiş ve tanrıdan yardım istiyor. az sonra kafa kesecekler!

bunun yanında aldous huxley'in algı kapıları'nda çok etkilendiğini belirttiği botticelli tabloları da var. hatta soldaki kitap kapağını süslemiştir. o resimde holofernes'in kafasını hizmetçinin kafasında taşıdığı sepette görürsünüz. ortadakinde ise o kafa henüz yeni kopmuştur. arkadaki hizmetçinin yüzü belirsizdir. sağ tarafta holofernes'ten kalanı görürsünüz. adam çizgi roman gibi hikayeyi anlatmıştır. holofernes başsız bir şekilde çok berbat görünüyor. adamları da oldukça üzgün.

elbette bu olayı anlatan başka tablolar da var. hatta bir çok tablo var. güzel bir google araması ile ulaşabilirsiniz. franz von stuck imzalı aşağıdaki tablo 1927'de yapılmış. holofernes'in kafası kesilmemiş henüz.

2 yorum:

tess şıkın dedi ki...

Klimt'in judith'i betimlediği işler de görülmeye değer.

gerisi önemli değil... dedi ki...

klimt'in çalışmalarına da baktım, sağolasın ve yorumun için teşekkürler :)

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.