üsteki resim caravaggio'nun, olayı betimlemek için, 1598'de yaptığı bir resimdir. judith'in umursamazlığı, hizmetçinin acıyarak bakışı ve holofernes'in korku ve şaşkınlığı inanılmaz.
bu iki resim ise yine aynı olayı betimlemek için gentileschi tarafından 1620'de yapılmış. judith burada sanki kılıcı daha bir teknik kullanmış. üstelik daha iri yarı ve hizmetçisi daha genç. "bu işi caravaggio'nun çırpı gibi olan judith'i ile mezardan yeni çıkmış hizmetçisi yapamaz. ancak bu judith ve hizmetçi yapar" gibi duruyor. akabinde ise sanırım "gelen var mı" diye etrafa bakıyorlar. yine de kendilerinden çok eminler. birazdan kaçacaklar.
bu resim ise ispanyol ressam goya'nın 1823'de bitirdiği, aynı olayın öncesini betimleyen bir başka tablo. ortada holofermes falan yok. judith, hazırlıklarını bitirmiş ve tombul yanakları ile daha bir köylü güzeli. hizmetçi ellerini birleştirmiş ve tanrıdan yardım istiyor. az sonra kafa kesecekler!
bunun yanında aldous huxley'in algı kapıları'nda çok etkilendiğini belirttiği botticelli tabloları da var. hatta soldaki kitap kapağını süslemiştir. o resimde holofernes'in kafasını hizmetçinin kafasında taşıdığı sepette görürsünüz. ortadakinde ise o kafa henüz yeni kopmuştur. arkadaki hizmetçinin yüzü belirsizdir. sağ tarafta holofernes'ten kalanı görürsünüz. adam çizgi roman gibi hikayeyi anlatmıştır. holofernes başsız bir şekilde çok berbat görünüyor. adamları da oldukça üzgün.
2 yorum:
Klimt'in judith'i betimlediği işler de görülmeye değer.
klimt'in çalışmalarına da baktım, sağolasın ve yorumun için teşekkürler :)
Yorum Gönder