heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

22 Ocak 2009 Perşembe

mithridates: zehir uzmanı

mö 112-63 yılları arasında yaşamış bu kişi amasyalı olmakla beraber pontus'un kralıdır. kralığını tüm doğu karadenize yaymıştır. tarihe geçen ilginç yönü ise zehirde aşmış olması ve uzmanlaşmasıdır. neyse, zehirlenmekten o kadar korkarmış ki hergün kendine belirli oranda zehir enjekte edermiş. böylece vücudu zehire karşı dayanıklılık kazanmış olur.

velhasıl kelam; bir at başı gibi asya'dan avrupa'ya uzanan bu toprakların doğu karadeniz kısmına, en sonunda romalılar gelir. uzun ve yorucu savaşlar olur. onların üç büyük komutanını yener ve bu kişi, roma'nın en zeki ve cesur düşmanı ilan edilir. ama güçlü roma'ya daha fazla dayanamaz ve krallığı son bulur. bu duruma dayanamaz ve koynunda sakladığı zehri içer. vücudu zehre karşı bağımlılık kazandığı için doğal olarak ölmez. esir olmamak için kendini bir askerine öldürtür ve bu dünyadan kurtulur.


işin başka bir ilginç yanı ise zehirlenmekten korumak için yaptığı tiryak adlı her derde deva panzehir, daha sonra birkaç ufak değişiklikle mesir macunu olarak kanuni sultan süleyman'ın annesi hafize sultan tarafından halka dağıtılmıştır.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.