heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

27 Ağustos 2008 Çarşamba

cennet ve cehennem

cennet: eldeki mitlere göre bu dünyada bir yerlerde. ama an itibariyle cehennem gibi bir yerdir. bilinen en eski cennet hikayesi(sümer), yani adem ile havva'nın cennetten atılış hikayesi, aden'de(kur an'a göre adn) geçer. bu yer dicle ve fırat ile beraber 4 nehrin birleştiği yer, yani şimdiki basra'dır. uzaklarda aramaya gerek yok, neredeyse burnumuzun dibinde.

diğer iki nehir pişon ve gihon'dur. pişon o zamanlar hicaz dağlarından doğup kuveyt civarında denize dökülen bir nehir iken yüzyıllardır kurumuş haldedir. gihon ise iran'ın basra körfezi'ne sınır dağlarından doğar ve hala akmaktadır.

cehennem: ibranice ge hinnom kelimesinden gelir. gözyaşı vadisi demektir. öbür dünyada falan değil, kudüs yakınınlarındadır. hala daha çöplük olarak kullanılmaktadır. bu yer, babaların tanrı el için ilk doğan erkek çocuklarını kurban ettikleri yer olduğundan gözyaşı vadisi adını almıştır. ayrıca bir çok esir yine bu yerde tanrılar için kurban edilmiştir. ibrahim'in oğlu ishak'ı(islamda kurban edilecek olan kişinin ismail olduğuna dair sağlam bir ibare yoktur) kurban etme girişimi de pagan kaynaklıdır.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.