heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

21 Nisan 2009 Salı

osman gazi


asıl adının ataman, otman, tuman olduğu tahmin edilen, şamanizme inancı kuvvetle muhtemel devam eden, sonradan müslümanlaştırılarak adı osman yapılan osmanlı devletinin kurucu lideri. yaygın kanaat adının ataman olduğudur. aşiretin başına geçmek için amcası savcı beyi okla vurmuştur. osmanlı devletinde doğru düzgün tarih yazıcılığı 15. yy'da başladığı için bu tarihe kadar adı pek geçmez. oğlu orhan gazi bile bastırdığı paralara sadece kendi adını yazdırmıştır. adı ilk kez çelebi mehmet zamanında bursa-ulucami ye konulan bir kitabede geçer.

bizanslı tarihçilere göre denizcidir. rivayete göre kendi gemileri meriç nehrine girmiş ve bizansa baskın üstüne baskın vermiştir. yıldırım beyazıt ın timur ile mektuplaşmalarında timur, atası denizci olan yıldırım ile bol bol dalga geçmiştir. orta asya toplumlarında denizci olmakla baldırı çıplak olmak aynı anlama gelmektedir. çok büyük ihtimal okuma yazması yoktur. okuma yazma bilen ilk osmanlı padişahı çelebi mehmet'tir. çelebi'nin anlamı zaten okuma yazma bilen kişidir.

osman gazi'yi soyca oğuz hana bağlayan kayıtları 15 ve 16. yy osmanlı tarihçileri düzenlemişlerdir. ertuğrul, kayı'ların başı değil, sadece kayı'ların bir oymağının başıdır. kayı'ların geri kalanı anadolu ve suriye'nin bir çok değişik yerlerinde yaşamıştır. sevan nişanyan kayı kelimesinin 'kaymak' tan türeyebileceğini ve bunun da eski türkçede dönme manasına geldiğini yazmıştır. hatta kaşgarlı mahmut'un sözlüğünde kaymak 'sapık' anlamına bile geliyormuş.

bazı tarihçiler osmanlı soyunu bizans hanedan soyu kommen'lere bazılarıda muhammed'e dayandırmıştır. resmi tarih, kayı boyunu esas alarak yazılmıştır. en uçukları ise verdikleri silsilelerle soyu nuh' a kadar uzatırlar.

hakkında olduğu söylenen tüm islami hikayeler büyük ihtimal uydurmadır. şeyh edebali'nin evinde uyuyup karnından bir şeylerin dallanıp budaklanması gibi hikayeler çok sonları söylenegelmiştir. ayrıca kendisi 1299 da değil, 1281 de aşiretin lideri olmuştur. 1299 da olan olay selçuklu sultanının onu bir devlet olarak tanımasıdır. 1326 ya kadar yaşadığından 47 yıl aşiretini yönetmiştir.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.