heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

10 Ağustos 2007 Cuma

haçlı seferlerin modern avrupa'ya hiçbir katkısı yoktur

piyer lermit adlı bir fransız papaz, papa ikinci urban'ın bizans imparatorundan yardım mektubu alması ve clermont meclisinde doğuya büyük bir sefer düzenlenmesi fikri üzerine tüm fransa ve almanya'yı dolaşarak 600.000 kişilik bir ordu toplar. gerçi bu ordu sıradan halkdan ve küçük soylulardan oluşmaktadır ve istanbul'a varana kadar geçtiği her şehri talan etmiştir. istanbul'un da yağmalanmasından korkan imparator, bu kalabalık yığının lideri ile anlaşır ve erzak karşılığı aldığı yerlerin doğu roma'ya kalması şartıyla onları iznik'e geçirir. ancak sadece geçirir. çünkü iznik'te onları pusuya düşüren selçuklu ordusu hepsini temizler. lermit istanbul'a zor kaçar.

onların arkasından geçen esas kuvvet ise savaşa savaşa ortadoğuya kadar gelir. godefroi de bouillon yönetimindeki ordu; urfa, antakya ve kudüs'ü ele geçirir. kudüs'e gelirken açlıktan öldürkleri kişilerin etlerini yedikleri bile söylenir. ama bunlar hiçbir şeydir. kudüs'e girdiklerinde yaptıkları katliam inanılmazdır. yaşlı, kadın, çoluk, çocuk demeden tüm müslüman ve yahudileri katlederler. rivayete göre kan topuklarına kadar çıkmıştır. neyse, urfa ve antakya'da kontluk, kudüs'te de krallık kururlar. ama sadece kururlar.

bundan sonraki kısmı hemen herkes bilir. en sonunda kaybederler ve yurtlarına dönerler. rivayete göre bu süre içinde doğu uygarlıklarını yakından tanımışlar ve bu seferler modern avrupa'nın temelinin atılmasına vesile olmuş. ama son yapılan ciddi incelemelerde bunların da yalan olduğu ortaya çıkmıştır. ortadoğuya giren haçlılar, tamamen içlerine kapanık bir hayat sürmüşler, giyisilerini bile değiştirmemişler ve hatta doğan çocuklarını okumaları için avrupa'ya yollamışlardır. yani doğu halkları ile hiç iletişim kurmadan, onların nasıl yaşadıklarını bilmeden diyarı terk etmişler. hani cennetin krallığı adlı filmde vardır. fransa'dan gelen basit bir demirci, kendi kontluğu içinde araplara su kuyusu açmayı öğretiyordu. ulan geri zekalı senarist, avrupalılar ne biliyordi ki araplara suyu kuyusu açmayı, kanal yapmayı öğretiyorsun. mısır'ın, sümer'in kanal yapma tekniklerini bilen araplara ne öğreticeğini sanıyordun?

neyse, bu uzun seferler sonunda öküz gelip öküz giden haçlılar pusulayı, kağıdı, barutu kimden öğrendi? tabiki gemicilerden. avrupa'nın modernleşmesini sağlayan kişiler denizcilerdir. katalanlar, sicilyalılar, vedenikliler ve cenovalılardır. savaş zamanı değil, barış zamanı yapılanlardır. avrupa'nın ilk modernleşmesini sağlayan italyanlar, pislik içide gömülmüş kuzey avrupa'yı rönesansla tekrar modernleştirmiştir.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.