heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

20 Ocak 2009 Salı

kartaca: bilinen ilk soykırım


kartaca, mö 814'de, filistin topraklarında bulunan tire (sur) kentinden gelen fenikeli tüccarlar tarafından, şimdiki tunus'da kurulmuş olan bir kenttir. mö 3. yy'la kadar roma ile aralarında öyle fazla bir çekişme olmaz.

gemicilikte şan şöhret yapmış, kara ordusunu spartalı bir asker düzenlemiş ve fil kullanmayı da perslerden öğrenmiş olan bu halk, genelde sicilya'dan aldıkları tahılla geçinirmiş. ancak romalıların sicilya'yı almak istemesi üzerine onları baştan yenerler. çünkü romalıların daha gemisi bile yoktur. ama roma kıyılarına vuran bir kartaca gemisini inceleyen romalılar, aynı gemiden yüzlercesini kısa sürede yapar.
müttefiki yunan şehir devletleri ile beraber pön savaşlarında(mö 250'ler) kartaca'yı yener ve onları sicilya'dan kesin olarak atar.

bunun üzerine kartacalılar ispanya'dan tahıl ihtiyacını karşılamak ister. romalılar buna da izin vermez ve hannibal'in büyük yürüyüşü ve ikinci pön savaşları başlar(mö 218). hannibal, önce kuzeyden girilmez denilen italyan yarımadasına girer. akabinde 3 büyük roma ordusunu yener. roma'ya girse işi bitirecektir. ancak bir roma ordusunun kartaca'ya çıktığını haber alır. kartaca'ya geri döner. bu sefer sıra romalılardadır ve kartaca ordusunu kartaca'da yokederler(zama savaşı - mö 203).

artık tamamen sindirilmiş olan bu insanlara karşı nefret duyan birileri hala vardır. roma senatörü büyük cato, senatoda yaptığı alakalı, alakasız her konuşmanın sonunda şöyle dermiş;

"
ceterum censeo carthaginem esse delendam!"

yani;

"ayrıca düşünüyorum ki kartaca tamamen yakılıp yıkılmalı!"


en sonunda roma senatosu karar alır ve üçüncü pön savaşında(amerika'nın önleyici savaş adını verdiği savaş metodunu kullanıp) roma askerleri tüm kartacalıları öldürür. kartacalılar roma askerlerine karşı, sokak sokak, ev ev çarpışır. ancak çocuklarına kadar hepsi yokedilir. yokedilmeleri 1 hafta sürmüştür. akabinde kartaca'nın tarihi mirası da yok edilmiş ve şehirleri dümdüz edildikten sonra üzerinden defalarca sabanlarla geçilmiştir. ama en azından kartaca'nın yokedilmesini isteyen kato bunu görememiştir. çünkü roma saldırısından 3 yıl önce ölmüştür.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.