heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

23 Ocak 2009 Cuma

katolik ve ortodoks kiliseleri

istanbul ve roma kiliseleri arasındaki dinsel ayrım(siyasal nedenler hariç) kutsal ruhun nereden geldiğidir. katolikler, kutsal ruhun oğul yoluyla babadan, ortodokslar ise hem oğul, hem de babadan çıktığını kabul eder. bu ayrım sonucunda 1054 de roma, ayasofya ya bir belge gönderir ve birbirlerinden ayrılırlar. akabinde birbirlerini aforoz da ederler(günümüzde bu aforozlar karşılıklı olarak iptal edilmiştir).

ortodokslar ilk yedi konsülün kararlarını kabul edip, geri kalanı redderler(toplam 20 konsül vardır). ikonaları geniş ölçüde benimseyip, ibadet dili olarak her milletin kendi dilini kullanmasını benimselerler. haçların kolları ise roma nın aksine birbirine eşittir ve sağdan sola doğru haç çıkarırlar. evharistiya ayininde ekmeye maya, şaraba su katarlar. papazları evlenebilir. ancak keşiş, piskopos ve patrikleri evlenemez.

en önemli ayrı olan kutsal ruh nedir? kutsal ruh; tanrının ruhu, yani nefesidir. inanların inançları, imanları kutsal ruh sayesindedir. bazı müslümanlar cebraile kutsal ruh dediklerini zanneder. ama cebrail, hristiyanlarda gabriel adı melektir. ayrıca hristiyanların en büyük meleği michael-mikael adını verdikleri mikail dir.

tanrının yaratıcı(baba), kurtarıcı(oğul) ve esin kaynağı(kutsal ruh) şeklinde ayrımı meşhur iznik konsülüdür. burada üç tae tanrı yoktur. tanrının üç sıfatı vardır. yani bir üçtür, üç birdir.

"başlangıçta elohim(tanrılar) gökleri ve yeri yarattı. ve yer ıssız ve boştu; ve enginin yüzü üzerinde karanlık vardı; ve tanrının ruhu suların üzerinde hareket ediyordu." tekvin 1:1-2

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.