heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

6 Ocak 2009 Salı

noel: bir doğu adeti

noel bildiğiniz gibi isa'nın doğum tarihi olarak kabul edilir ve batı kiliselerinde 26 aralıkta, doğu kiliselerinde 7 ocakta kutlanır. aradaki fark ise esas itibariyle papanın takvime yaptığı 14 günlük ilaveyi içerir, ki onu da ayrı olarak anlatırım sonra.

neyse efendim, isa'nın doğum tarihi olarak verilen tarih, aslında mithraizm'in tanrısı mithra'nın doğum tarihidir. mithra, kimilerine göre pers, kimilerince anadolu kökenli bir ışık/güneş tanrısıdır. roma lejyonları tarafından roma imparatorluğu sınırları içinde oldukça yayılmış bir dindir.

iznik konsülünden sonra hristiyanlığı insanlara alıştırmak için böyle şaklabanlıklar yapılmıştır. işte bunlardan biri aslında mithra'nın doğum tarihinin isa'ya verilmesidir. böylece pagan geleneklerinden birinin devam etmesi sağlanmıştır.

yani sizin anlayacağınız batılı gavurlar, doğulu kişilerin bir şenliğini kutlarlar. üstelik noel baba bile muğlalı. bundan güzel geleneğimiz mi olurmuş?! hadi, hep beraber kutlayalım, eğlenelim, coşalım!

ayrıca 31 aralık - 1 ocak akşamı kutlanan yılbaşı, noel değildir. sadece takvimde yıl değişimi kutlanır. dini bir yönü yoktur. hicri takvim meraklısı kişiler yüzünden, güzelim yılbaşı etkinlikleri yokolmaya başlamıştır. yazıklar olsun...

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.