heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

19 Haziran 2009 Cuma

korku filmleri


korku filmlerinde belirli klişeler vardır. mesela; bisiklet sürerken birden bire karşısınıza çok kötü giyinmiş ikizler çıkarsa korkarsınız. çünkü çok kötü giyinmişlerdir. birden bire karşınıza çıkmaları önemli değildir.

bunun gibi güzellikler barındıran korku filmlerinin gençlik türevlerinde 3 türlü insan ölür;

- bekaretini kaybeden gençler (ki bunlar lise öğrencileri oluyor ama arada sırada üniversiteli bakir/bakirelere de rastlanıyor!!)

- alkolü bol alanlar (ki bunlar yine lise öğrencileridir. ama siz buna üniversitelileri de katın. partilerde bol bol ölürler.)

- "geri döneceğim" diyen kişiler (ki bu ukalalar genellikle lise öğrencileri olur. ama es kaza geri zekalı bir üniversiteli de aynı cümleyi söyleyebilir!)


gördüğünüz üzere scream serisinden aşırmış olduğum bu korku filmi klişilerini alt alta yazınca 60 yaşındakilere bir şey olmuyor. çünkü onların cinsellikle işleri çoktan bitmiştir. en fazla çocuk tacizcisi olabilirler. alkolü azaltmışlardır. bırakın geri dönmeyi, yürümekte bile zorlanmaktadırlar.

işte bu yüzden hepsi üniversiteli olmasa bile gençler hunharca öldürülür. elime bir ak 47 alıp, -sallıyorum- california da faaliyet gösteren homo sapiens üniversitesini basmak istiyorum. bunu yaparsanız korku filmi olmaz elbette. elime bir girebi(bir çeşit balta) alıp, new york'da market işletip, dükkanı soymak isteyenleri parçalamak istiyorum. bu da korku filmi olmaz. elime bir şey(işin sırrı budur) alıp, iowa'da dükkan işletip, yoldan geçenleri öldürmek istiyorum. bu bir korku filmi olabilir, ama yetersizdir. korku filmi için mutlak bir gizem, eğlenen gençler ve bol bol kan lazımdır.

ama yetişkinlere yönelik filmlerde başka kurallar işler. bir defa ilk ölen kişi muhakkak 180 boylarnda, orta yaşlı, herkese yardım etmeye çalışan, siyah bir erkektir. akabinde gözlüklü kişi ölür! daha sonra sıra tüm kampla yatan orospuya gelecektir. esas kişi daima yaşar. çünkü hayatta filmlerdeki gibi yan roller yoktur. size göre hayat adlı filmdeki tek star sizsinizdir. eğer filmlerde esas oyuncu ölürse, siz de ölebilirsiniz!

yetişkin filmlerinin bir diğer ilginç tarafı doğaüstü ile pek alakanın olmamasıdır. insan yaşlandıkca mucizelere inanmıyor. ama psycho'da, annesinden başka bir kadın tanımamış norman bates gibi miyonlarca amerikalı da mucizelere kısmen inanıyor!

ama tüm bu doğaüstüne inanmama eğilimlerine rağmen bir çocuk çıkar ve sizin aklınızı başınızdan alıverir. çünkü yetişkin de olsanız, çocuklar saftır, masumdur, gizemlidir ve en önemlisi eğer vaftiz edimişlerse günahsızdırlar. elbette kısık sesle konuşup garip garip bir şeyler fısıldayan, kiliselerden çıkmayan çocuğun dediğini yapacaksın.

ama bu filmlerin en sinir bozucu tarafı bir adam vardır ve o ne aradığınız adrese yönelik doğru düzgün bilgi verir, ne de o evde geçen kış ne olduğunu söyler. bu embesil kişi genelde filmin sonunda ölür. ölürken adres ve evle ilgili tüm gerçeği açıklar. ulan zaten filmi izlerken öğrendik biz onu, sana gerek kalmadı. öyleyse öl sezar!!!

ha, "ben dini korkutucu bir öğe olarak kullanmak istiyorum" derseniz en azından bir otorup düşünün ve türk insanını hristiyan cemaatin korktuğu öğelerle korkutmayın. en azından beni the exorcist benzerleri ile korkutamazsınız. iyi düşünün, tanrı bile beni daha iyi korkutuyor!!!

ama dikkat edeceğiniz en önemli husus şu ki; korku filmlerinde, her zaman ama her zaman, ölen kişinin nasıl öldürüldüğü ayrıntılı olarak gösterilir. eğer bir ölü gördüyseniz ve onun ölümü anlatılmamışsa eğer, o kişi katildir. mesela;

kahramanımız hariç tüm ev halkı ölüdür ve o kahraman hala deli danalar gibi koşturmakta ve çığlık atmaktadır. tüm arkadaşlarının cesedini görürmüştür. acaba katil kimdir? uşak mı acaba? tabiki hayır lan, kaç defa anlatacağım, öldürülüşü gösterilmeyen kişi katil!

işin ilginci cem yılmaz'ın da dediği gibi mekana bir top girmişse eğer, bilinki o top yüzünden biri ölecektir! o top ile ölmeden oynayabilen kişi kesin katildir. öncesinde bir topu duvara vurup duran, şimdi ise elinde bir balta olan jack nicholson görürseniz eğer, kaçın, hemen kaçın!!!

"all work and no play makes jack a dull boy" (the shining)

8 yorum:

merve limon. dedi ki...

işte gene harika bir tespitler silsilesi ile karşıkarşıyayız!

gerisi önemli değil... dedi ki...

saolun varolun, sadece bu iltifatlar için yaşıyorum, gerisi önemli değil!!!

bossa nova dedi ki...

korku ögeleri fena halde sınırlandırıldı hakketen sanki sadece vahşet olmalıymış gibi. hiş bak bi ekleyiverem ben daha; kendiliğinden açılan dolaplar wohhoww, gıcır gıcır salıncak sesi, ruzgar gülü görüntüsündeyken bi ruzgar esmesi, kuşlar -stephan king se yazar %100karga- bunlar da le cliché. ama çok güzel tespitler bravo;)

nymphetamine dedi ki...

Son zamanlarda bu klişeleri kullanmadan da korkutucu olunabileceğinin canlı ispatı bir film izledim ..Eden lake. Olayların akışı okadar kaçınılmaz bir şekilde devam ediyorki, o durumda hangimiz olsak başımıza aynı şeyler gelirdi, ve bunu düşünmek öyle bir dehşet hissiyla dolduruyorki modası geçmiş giysili ikizler vız gelir hangi karanlık köşeden fırladıkları farketmez. Bence bu klişelerin bukadar yerleşik olması daha orjinal bir senaryo bulamadıklarından degil, hedef izleyici kitlesinin bir korku filminde aradığının bu olduğunu düşünmelerinden ve gişe hasılatlarına bakılırsa haklı olmalarından.

Travis dedi ki...

"korku filmi yoktur, korkan insan vardır"
bakmayın tırnak işareti koyduguma.. benim sözüm..şimdi yazdım:)

gerisi önemli değil... dedi ki...

geri döneceğim canlar :)

nymphetamine dedi ki...

ama kollarını bööle ileri uzatıp agır aksak yürüyerek taze beyin aramayan bir zombi gerçek bir zombi olabilir mi?

gerisi önemli değil... dedi ki...

hepimiz aslında zombiyiz lanet olsun. uyanık hayatımızın yarısını düşük bir ücret karşılığı satıp ombi gibi davranıyoruz!!

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.