heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

22 Ocak 2010 Cuma

ikinci dünya savaşı: bir kaç anektod

japonların başına gelen atom bombası hadisesi harbiden insanlık dışı bir olay. ama japonların kendi pisliklerini gizlemeleri için bu atom bombası olayını sürekli göz önünde tutmalarına sinir oluyorum. yüzbinlerce kişiyi öldürdüler, yüzbinlerce koreli ve çinli kadını kendi askerlerine peşkeş çektikler. mesela changjiao'da onbinlerce kişiyi öldürdüler. manila'dan kaçarken şehri son bir kez çevirip bebeklerine kadar katledip, 100.000 kişiyi öldürdüler. sook ching'da plajlarda çinlileri doğradılar. nanking'de 300.000 sivili öldürdüler, 200.000 kadını fahişe yaptılar.

üstelik en büyük felaketleri atom bombası değil. meşhur tokyo bombadımanında amerikalılar napalm kullanarak resmen tarihin en büyük katliamını yapmıştır. bir gecede 200.000 japonu öldürdüler.

ikinci dünya savaşı'ndan sonra almanya ve berlin, müttefik kuvvetler tarafından önce üçe, sonra aralarına fransızları da alarak bölündü. fransa, ingiltere ve amerika elindeki bölgeler daha sonra birleştirilerek federal almanya yapıldı. ruslar ise ellerinde tuttukları doğu berlin ve doğu almanya'yı bu birleşmeye katmayarak kendi uydu ülkesini kurdu. buralarda kalan sanat eserlerini ve bilim adamlarını yağmalayarak kendi ülkesine taşıdı. daha kötüsü ise rusların yaptıkları sistematik tecavüz hadisesidir. doğu almanya'ya girdikten sonra yaklaşık 1 milyon alman kadınına tecavüz ettiler. bugün hala babası ve dedesi bilinmeyen bir sürü doğu alman vardır. üstelik bu iş savaştan sonra da devam etti. daum'un babası bir çek askeriymiş. bildiği başka bir bilgi yok.

dünyaya milliyetçiliği yayan fransızların yediği bir çok bok vardır. mesela hitler'den de önce yahudilere kollarında davut yıldızı ile gezme şartını getirmişlerdir. naziler fransa'ya girdiğinde yahudileri toplamakta pek zorlanmadı.

sadece yahudilere kötü davranmadılar. kendi kadınlarına karşı uyguladıkları bir saç kazıtma eylemi vardır. savaştan sonra, alman askerleri ile beraber olan, yaşayan fransız kadınları, paris'in meydanında toplayarak saçlarını sıfıra vurdurmuşlardır. insanları damgalamakta fransızların üstüne yok.

bence franklin delano roosevelt pek akıllı olmayan bir başkanmış. en büyük hayali sovyetlerle işbirliği yapıp, onları kendi hükümranlığına alıp, batıda almanya'yı, doğuda japonya'yı sovyetlerin elinden kontrol etmekmiş. savaşın bitimini göremeden ölmüş. kendi kazandığı bir zaferi görememek kötü olsa gerek.

üstelik japonya'ya petrol ihracatını durdurarak, japonların kendilerine karşı savaşa girmelerine neden olmuştur. ülkedeki japonları da toplama kamplarında toplamıştır. hitler'den farkı bu japonları gaz odalarına göndermemesidir. japonlara bu muameleyi yaparken ülkede yaşayan almanlara dokunmaması da ilginç. alman u bot saldırılarında, amerikalı almanlar kendi ülkelerine yardım ederken bile almanları toplama kampına almayı düşünmemiştir.

ikinci dünya savaşı içerisinde amerikalılardan daha korkağı yoktur. pardon önce italyanlar, sonra amerikalılar. amerikan askerleri tankların arkasında savaşır. can siparane bir amerikan saldırısı veya savunması ikinci dünya savaşı'nda yoktur. ikinci ardenler saldırısında mazotu bitmiş alman tanklarına karşı az kalsın yeniliyorlardı. eğer savaşın başından itibaren savaşsalardı, taze alman kuvvetleri karşısında orduları büyük ihtimal mağlubiyet üstüne mağlubiyet alacaktı. mesela ruslar ve amerikalılar berlin'de buluştuklarında ve almanya teslim olduğunda dahi, fransa'da, italya'da, hollanda'da, belçika'da ve hatta girit'te hala daha düşmeyen alman cepheleri vardır.

genel stratejileri ise yoğun bir topçu ateşi ve ardından tankçı desteği ile saldırmaktır. bu sayede artık nesli tükenen almanları yenmişlerdir. çok yoğun uçak bombardımanları ile de japonları mağlup etmiştir. eğer japonların ellerinde amerikalılar kadar uçak gemisi olsaydı, japonlar ile savaşları daha da uzun sürebilirdi. pasifikte galibi uçak gemileri belirledi. bu savaşta büyük ana muharebe gemileri tarih olmuştur.

üstelik amerikalılar müthiş müsrifdir. kendi ordularının jiplerini çalıp satarlarmış. büyük bir malzeme bolluğu içinde olduklarından aklınıza ne gelirse israf ederlermiş. yol boyları yenmemiş veya yarım bırakılmış amerikan konserveleri ile doluymuş.

rusların savaşı kazanmalarındaki en önemli neden elbette müthiş disiplinleri. stalin'in çelik eli ile yönetilen ruslar, günlerce at sırtında savaşarak ilerlemişlerdir. seri üretim stalin tanklarını boyamaya bile gerek görmeden cepheye salarlarmış. rus askerleri ne bulursa yiyor, kimi görürse tecavüz ediyormuş. atlarının sadece saman yiyerek berlin, prag ve viyana içlerine girmesi inanılmazdır. tabii işin iç yüzü biraz başka. rusların en büyük eksiği olan kamyon ve konserve işini amerikalılar halletmiş. murmusk limanından oluk oluk malzeme yağıyormuş ruslara. üstelik japonlarla aralarında barış vardır. düşmanımın dostu düşmanımdır mantığı geçersiz kalmıştır bu savaşta. buna rağmen savaş biterken japonlara savaş ilan etmişler ve utanmadan bazı japon topraklarını işgal etmişlerdir. ama ne olursa olsun, savaş sırasında 20 milyon rus ölmüştür. bu nüfuslarının üçte biridir. savaşı kazanmak için inanılmaz fedakarlıklar göstermişlerdir.

tabii savaşın ana ülkelerinden birisi de italya'ydı. ama tarihin hiçbir devrinde italyanlar kadar kötü savaşan bir millet daha yoktur. napoleon onlar için, "avusturyalılar da savaş kazanabilsin diye tanrı italyanları yaratmıştır" der. rommel gelmeden önce afrika'da italyanlar ingilizlere karşı büyük bir ordu ve tank gücü ile saldırmışlar ve 30.000 italyan, 4.000 ingilize teslim olmuştur. bu sayı, oran olarak tarihteki en büyük teslim oluştur. akabinde hitler olaya el koymuş ve az bir alman birliğini başlarında rommel ile afrika'ya yollamıştır. rommel kendisinden 10 kat fazla ingiliz birliklerini darmadağın etmesi yetmemiş gibi onları kahire'ye kadar kovalamıştır. hatta o kovalamaca esnasında, toz ve duman arasında kendisini ingilizlerin arasında bullmuştur. ama sıvışmasını da bilmiştir. hitler vakti zamanında rommel'in sözünü dinleyip gerekli yardımı yapsa ingilizler mısır'dan kovulurdu. ingilizler afrika'ya büyük yaırımlar yapıp rommel'i geri püskürtünce hitler yardımları oluk oluk göndermiş, ama iş işten geçmiştir. yine de afrika'yı rommel kaybetmemiştir. almanlar afrika'dan sürüldüğünde rommel almanya'dadır.

savaşın ilginç yönlerinden birisi de türk ss tugayıdır. rusya ve boşnaklardan oluşan bu tugay oldukça iyi savaşmış, bir kısmı savaş sonrası türkiye'ye kaçmıştır. ruslar bunların iadesini isteyince ismet paşa bunlardan bir kısmını kars sınır kapısından yollar. ama daha sınırı geçtikleri an, rus subayları bunları teslim eden türk subaylarının gözleri önünde vurur. olay ismet paşa'ya aktarılınca geri kalanlar teslim edilmez. ama bu teslim ediş hadisesi bile başlı başına utanç vericidir.

2 yorum:

Volkan dedi ki...

ikinci dünya savaşı diğer tarihi olaylar gibi ilgimi çeken bir konu ve bu konuyla ilgili belgesel-film(kitaplar konusunda bu kadar iddialı değil itiraf ediyorum) ne varsa çoğunu takip ettiğimi zannetmeme rağmen olduğu halde, daha önce bu bilgilerin çoğundan habersizdim, teşekkürler (:

gerisi önemli değil... dedi ki...

güle güle kullan :)

liddle hard'ı okumadıysan kesin okuyun derim. birde guderian'ın anılarını es geçmeyin. churcill'in anıları çok yanlı derler.

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.