avrupa'da ilk zamanlar adı duodecim idi. çünkü kendileri yılın onikinci ve son ayıydı. daha sonradan yılbaşı ocağa alınınca bu ünvandan kurtulmuştur. februa ise arındırma'dan adını alıyor. çünkü bu ay, günahlara kefaret olması amacıyla kesilen kurban dönemiymiş. bir nevi kurban bayramı gibi bir şey. halk takviminde boyunun küçüklüğünden dolayı küçük diye geçermiş.
şubatın 28 çekmesinin de hikayesi ilginç tabii. sezar, temmuz(july)a kendi adını verince, o zamanlar 30 çeken şubattan bir gün alınıp temmuza eklenmesini söyler. kendi adını verdiği ay 30 çekip diğer aylardan kısa olacak değil ya. gururuna yediremez bu durumu! işlem yapılır elbette.
sezar'dan sonra başa geçen agust'da boş durmaz. kıskanmıştır sezar'ı ve ağustos(agust)a kendi adını verir. bu ayın 30 çekmesine yüreği elvermez ve şubattan bir gün daha alınıp kendi ayına verilir. şubat'tan alınma nedeni dediğim gibi yılın son ayı olması. mart(adını savaş tanrısı mars'tan alır) yılbaşıdır.
yılın en soğuk dönemi olduğu için bu ayda doğanlar ve bu soğukta yaşamayı beceren kişiler kutsanmış kişiler olsa gerek. malum, eskiden ne kalorifer vardı, ne de doğalgaz. o soğuğa dayanmak bilek ister bilek! ayrıca 10'u civarı doğan kişilerin tohumları evvelsi yılın 1 mayısında atıldığı için bu kişiler faşist olmaz. garantilidir!
farkettiğiniz üzere 14 şubattan bahsetmedim bile. gerzekçe bir kutlama olarak görmeye devam edeceğim.
7 yorum:
:) Araştırmaya üşene bünyelere birebir, Cahillikler Kitabı gibi bloğunuz:) Ayrıca 10 Mart- 1 Mayıs- Faşist olmama garantisi heheee güldümmm gitti:)
hayırrr, 1 mayıs tohum, 10 şubat civarı doğum, mart yok, karıştırma :)
herkes doğum gününden 9 ay 10 gün geriye giderek tohum tarihi öğrenebilir! önemli olan doğum tarihi ve yeri değil, tohum tarihi ve yeridir, valla bak...
:) Bi' üst paragrafta Mart'tan bahsediyor ya, demek ki bi' sonraki paragrafın teni bi' konu barındırdığını anlayamayacak kadar sayısalcıyım ya da boş anıma geldi evet Şubat haklısın, hesabı yapabiliyorum.Babaannem derdi ki: "brehh! şimdi rahme düştüğü geceyi bile hesaplıyor çocuklar, amma da zekiler. Bizim zamanımızda yoktu öyle" :)
önümüzdeki ay marttan ve dolayısıyla mars adlı savaş tanrısından bahsetmeyi de düşüneyim aslında...
babannen haklı, onun zamanında doğum tarihleri bile bilinmiyormuş, herkes 1 ocak doğumlu :)
Yazarsan okuruz ;)
Bi' dönem "cellat" olayına merak salmıştım, kim neden yapar diye ve sonra öğrenmiştim ki İstanbul'da Cellat Mezarlığı var-Eyüp'te ama ben hiç görmedim, umrumda da değil-, halkla iç içe gömülmüyorlar ve mezar taşları isimsiz. İlginç gelmişti...
ehehe :)
cellatlar için kemal tahir'in kurt kanununu okumadıysanız okuyun derim. idamlıkların nasıl idam edileceğini güzel anlatır. koskoca adamlar çingenlerin eline düşmüş, ceplerinden çıkanlar da cabası...
Notumu aldım, okurum. Teşekkürler...
Yorum Gönder