heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

24 Mart 2010 Çarşamba

belçika

napoleon savaşları sonrasında fransa'dan alınan bir kısım toprak 1815'de hollanda'ya bağlanır. ancak hollanda'da kalan bu topraklarda bulunan fransızlar ayaklanır ve tekrar fransa'ya bağlanmak için büyük mücadele içine girince ingiltere yine olaya el koyar. hollanda'nın tüm itirazlarına rağmen bir kısım hollanda toprağıyla beraber 1831'de belçika oluşturulur. belçika adını da bir zamanlar orada yaşayan bir kelt topluluk olan belgarlardan alırlar. yeni kurulan bu ülkeye zaire sömürge olarak verilir. gerçi morton stanley adlı şerefsizin kongolulara(zaire) yaptığı oyunlar ve kral ikinci leopold'ün işleri, işlemleri ve en sonunda avrupa devletlerine sömürge olarak kabul ettirmeleri hikayesi de var.

neyse, krallığın başına da ingiliz kraliyet ailesinden birinci leopod geçirilir. fransa ile ingiltere arasında bir tampon bölge olması amacıyla kurulmuştur. ingilizler, uzun süre fransa'nın burayı ele geçirme isteklerine karşı koymuştur. devletin kuruluş amacı tarafsız bir bölge isteğidir. bu tarafsız bölgeye önce fransa ve hollanda, akabinde almanya razı gelir. yani belçika bir nevi ingilizlerin kıta avrupa'sındaki toprağıdır. ülke wallonlar, flamanlar ve kimsenin umursamadığı almanlar'dan oluşuyor.
neyse, birinci harbin gerçekten dünya savaşı olmasını sağlayan ülke de belçika'dır. almanlar planları gereği belçika üzerinden fransa'ya saldırınca, yani tampon bölge işgal edilince ingilizler almanya'ya savaş ilan eder. almanlar bir kağıt parçası yüzünden(belçika'nın tarafsızlık antlaşması) ingilizlerin kendilerine savaş açacağına inanmamıştır.
yalnız öyle bir gerçek vardır ki en vahşi avrupa devletini belçika yapmamızı engelleyemez. 1900'lerin başına kadar sömürgesi olan kongo'da(zaire) kralları ikinci leopold'ün emri ile milyonlarca köle çalıştırmışlar ve maden yataklarında veya isyanlarda nüfus 30 milyondan 9 milyona düşmüştür. ülkenin tüm madenleri sömürülmüş, kauçuk tarlalarında siyahlar zorla çalıştırılmıştır ve fildişleri çalınmıştır. bu sömürü 1960'lara kadar devam etmiştir. en son isyanda belçika artık orayı kontrol edemez hale gelmiş ve kongo'nun milli kahramanı lumumba özgürlüğü ilan etmiştir. belçika bundan sonra sadece mülklerini korumaya çalışmış(lumumba'nın kamulaştırma yapmasından korkmuşlar) en sonunda amerika ile ortak hareket ederek bm çatısı altında kongo'ya barış gücü gönderilmiştir. lumumba ise katakuliye getirilerek asit havuzlarında katledilmiştir.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.