heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

23 Mart 2010 Salı

panda

çinliler yaşadıkları ekosisteme müthiş uyum sağlayan bir halktır. bu insanlar zaman zaman açlıktan, doğal afetlerden ve vs nedenlerden dolayı nüfuslarının önemli miktarlarını kaybetmelerine rağmen(moğol istilası zamanı 45 milyonluk nüfusun 8 milyonu açlıktan ölmüştür mesela) üremeye büyük önem verirler.

bu durum sadece insanlara özgü değil elbette. çinde her şey ve herkes sürekli ürer. çin'de yaşayan hayvanlar ve bitkiler de müthiş bir şekilde, benzeri görülmemiş oranlarda ürer. hatta avrupa'ya gerek meraktan, gerekse gemiler vasıtasıyla gelen çin orjinli bitki ve böcekler, avrupa ekosistemini tehdit eder hale gelmiştir. o kadar hızlı ürerler ki avrupalı bitkiler ve hayvanlar onların hızına yetişemediğinden yok olup gidiyorlar yavaş yavaş.

böyle bir çevrede yaşadıkları halde pandalar neden üremek için çabalamıyor, deliler gibi sevişip nüfusunu artırmıyor merak ediyorum. böceklere baksalar yeter, kuşlara baksalar yeter, bambulara baksalar yeter, insanlara baksalar yeter yahu. ortamda her şey yeterince fazla ürüyorken bunlarda tık yok. zorla seviştiriliyorlar. üstelik gaza gelsinler diye çinliler pandalara panda pornosu seyrettiriyormuş(sonuç başarılı, dişi panda hamile kalmış). inanabiliyor musunuz yahu, yuhh! dertsizlik, tasasızlık öyle bir hale getirmişki bu hayvanları iyice tembelleştirmiş. sevişmeye bile üşeniyorlar. üremek falan umurlarında değil. 'bir doğal denge var, yok olup gideceğiz, kalmamız lazım' falan bile demiyorlar. bir ağaç bile ölüm korkusunu en fazla yaşadığı yıl(sert bir budama mesela) en fazla çiçek verir. neslim devam etsin diye.

peki neden üreyemiyorlar? bir defa ne avcı ne de av. yaşadığı doğayla uyumsuzluk içinde, son derece mutlu ve huzurlu yaşamaya gayret ediyorlar. aslında bir ara kürkleri yüzünden insanlar onları avlamış. belkide bu yüzden arkalarından gelen ani ve şiddetli sesler yüzünden strese girip ölebiliyorlarmış. başka bir neden olarak yedikleri bambu gösteriliyor. çünkü yedikleri bambu uyuşturucu içeriyormuş. yani ne zaman yemek yeseler kafaları güzel. başka hiçbir şey yemeye ihtiyaç duymuyorlar. belki de bu yüzden çok çocuk yapıp bu bambuları yavruları ile paylaşmak istemiyorlardır!

"elime bi pompalı tüfek alıp, neslini kurtarmak için çiftleşmeyen bütün pandaları vurmak istiyorum." (fight club)

(çok aradım, ama bir tane bile sevişen panda resmi bulamadım. üzgünüm!)

2 yorum:

sadeceselin dedi ki...

vay beee bu yazı için teşekkürler walla kaptım bişilerr

gerisi önemli değil... dedi ki...

ürememek için yapılması gerekenler gibi mi :)

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.