heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

20 Mayıs 2009 Çarşamba

gadjo dilo vs tabutta rövaşata

gadjo dilo, babasının hayaletinin peşinden giden bir fransızın, nora luca adlı çingene şarkıcısını bulmak için romanya'daki yolculuğunu anlatıyor. gezindiği yerdeki çingenelere nora'nın bir şarkısını dinleterek onu ararken izoldur ile karşılaşır. izoldur'un oğlu pek hayırsız biridir ve yeni hapishaneye düşmüştür. izoldur ile fransız gecenin karanlığında içerken en sonunda izoldur'un evine kadar gelirler. fransız sabaha kadar tatlı bir uyku çeker ve sabah kalktığı andan itibaren oldukça eğlenceli, bol içkili, göbek danslı, şarkılı, teyp kayıtlı, doğal bir ortamda insanlar gibi sevişmeli, sonu hüzünlü bir hayata başlar.

filmde benim dikkatimi çeken şey ölen kişinin arkasından yaptıklarıydı. bir çingene şarkı söylüyor, diğeri bir büyük vodkanın yarısını mezara döküyor ve ardından şişede vodka varken şişeyi mezara yanlamasına koyuyor ve oynuyordu. ama şarkıda ne şarkıydı ha, "tutti frutti tekila" diye bir şarkı. feci eğlenceli bir parça. işte o sahne biraz bana tabutta rövaşata'yı anımsattı. sanırım ikisi de birbirine yakın zamanlarda çekilmiş. bizimkilerde de öyle bir adet vardır herhalde. neyse, bizim filmdeki sahneyi anlatayım;


tabutta rövaşata'da kendilerinden biri öldüğünde, imam daha hala mezarın başında duasını okurken, diğerleri, şişeden biraz içip gerisini mezara dökerler ve imamın şaşkın bakışları altında şişeyi ağız tarafından mezara saplarlar. hala daha seyrettiğim en güzel türk filmidir, çalınmadık araç bırakmayan mahsun'un hikayesidir. "mahsunnn, beni taksim'e götür, götür beni mahsunnn!!" diye haykıran aysen aydemir'in çok genç bir yaşta kanserden ölmesi vardır. mezarının başında, filmdeki rolüne inat öyle bir şey yapmak lazım aslında. gerçi o alkolik değildi, eroinmandı, "yani şırıngaları mı toprağa saplayalım" derseniz eğer, "yoo!" derim elbette.

bu arada gadjo, "çingene olmayan" anlamındaymış, türkiye'dekiler 'gaco'yu kullanıyormuş, 'çingene olmayan erkek' anlamında. ekşi'ye baktım demin, orada okudum.

neyse, unutmayın; "ama arkadaşlar iyidir!!!"

3 yorum:

aşkın dedi ki...

Şimdi bunun üzerine çingenelerin kökenini ve tarihsel sürecini anlatan bir yazı görmezsek cam çerçeve indiririz.
Başarılarının kurbanı oldun, blog artık kamuya mal oldu.

gerisi önemli değil... dedi ki...

hehe :)

çingenelerin tarihini yazabilecek kişi sanırım yoktur, çünkü diğer devletlerin yazılı kaynakları hariç kaynak yok.

ama savaş ay ın dansöz filmine göre isa çarmıha gerilirken çivileri çingeneler imal etmiş, bu yüden lanetlenmişler, gezip dururlarmış!

bence dünyanın en şanslı insanlarından, dünya sikime, minare götüme, daha ne :)

Travis dedi ki...

belki çok acımasız bi karşılaştırma olacak ama çingene filmi olarak Gadjo Dilo, Time of Gyspies'den daha bi güzel geldi nedense.. bilmiyorum..
http://sigarayaniklari.blogspot.com/2009/01/gadjo-dilo.html

ama bu arada arkadaşlar zaten iyidir..:)
http://sigarayaniklari.blogspot.com/2009/05/ama-arkadaslar-iyidir_13.html

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.