heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

14 Ekim 2010 Perşembe

irlandalılar




gördüğüm kadarı ile bu irlandalıların genel özellikleri şunlardır;

çok içerler. öyle böyle değil, harbiden çok içerler. içmek için bahane bulmak hiç sorun değildir. hatta siyah bira, sembollerinden biri olmuştur. malum, st patrick günleri de var. bu dini günde içmenin son raddesine gelirler ve her taraf yemyeşil olurmuş. aslında st patrick, hayatı boyunca ağzına alkol sokmamış adamken bunlar içer içer sıçar.

çoğu eziktir. özellikle ingilizlere karşı. ingilizleri hiç sevmezler. gittikleri yerlerde de sevilmezler. amerika'ya ilk yerleştiklerinde, beyazlar tarafından, siyah insanlarla bir tutulmuşlardır. hatta ku klux klan'ın hedefi bile olmuşlardır.

soyisimleri genelde o'neil, o'riley, o'hara, o'conner gibi. oradaki o ibaresi torunu anlamına geliyormuş. shaq'ın soyisminin o'neil olduğuna bakmayın. amerikalı siyahların büyük bir çoğunluğu, beyaz efendilerinin soyisimlerini almışlardır.

patates bunlarla özdeşleşmiştir. patatesten aklınıza gelebilecek her türlü yemeği yapabilirler.

maceracı ruha sahiptirler. yerleşmedikleri ingiliz sömürgesi yoktur. adadaki nüfusları 4 milyon olmasına rağmen  dünyada irlandalı kanı taşıyan nüfus 80 milyonmuş. düşünün ki muhammet ali clay bile irlandalı kanı taşıyor.

adaya yapılan iskoç ve ingiliz göçlerinden dolayı kanları karışmış. germen boylarından değildirler. asılları kelttir.

çoğunun ingilizceyi ana dillerinden daha iyi konuşmasının nedeni, zamanında ingilizcenin eğitim dili olarak zorla okutulmasıdır. sadece bir nesilde nüfusun büyük bir kısmı ana dilini kaybetmiştir. ingilizlerin adada yaptığı ilk işlerden birisi irlandalı şairleri öldürmek ve coğrafi isimleri ingilizce yapmak olmuştur.

savaşmayı da severler. onları amerikan iç savaşında görebileceğiniz gibi, wallace ile yanyana da görebilirsiniz.

sıkı müzik grupları, yazarları, yönetmenleri, şairleri vardır. u2, sinead o connor, cranberries, david lynch, oscar wild, bernard shaw vs. dünyada yahudilerden sonra haklarında en fazla film çekilen millet olduğuna bire on bahse girerim. küçücük adanın, film kataloglarına sığmayan bir film arşivi vardır. bir irlandalının hayatını anlatmayan büyük yönetmen yok gibidir.

union jack'deki kırmızı çapraz haç, st. patrick haçıdır. bu patrick, aynı zamanda adayı yılanlardan kurtaran kişiymiş.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.