heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

13 Ağustos 2008 Çarşamba

kavimler göçü ve avrupa milletlerinin oluşması

her şey hun akınlarından bıkan kin adlı bir çin imparatorunun ülkesini korumak için yaptığı setle başladı. çin'i artık yağmalamayacağını anlayan hunlular, güçten düşmemek için uzun bir yol takip ettiler ve doğu avrupa'ya doğru yaklaştıklarında önlerinde çıkan vahşi mi vahşi germen kavimlerini batıya doğru sürdüler. yakınlaşmakta olan tehlikenin farkına varan roma; ingiltere, almanya, romanya ve avusturya'da bulunan bütün ordularını merkeze çekti. italya'yı savunmaya başladı. ama önce vandalların talanıyla ve sonra doğu roma'nın doğu gotlarını kendisine yönlendirmesiyle tamamen bitme noktasına geldi. oysa bu vahşi mi vahşi germen kavimlerini önüne katıp süren asıl tehlike(hunlar) merkezi avrupa'ya daha gelmemişti bile.

avrupa'nın bugünkü etnik oluşumu, hunların başlattığı bu göç sonunda şekillenmiştir. bir germen kavmi olan franklar, kavimler göçü sonunda galya'ya yerleşmişler ve burada ilk devletlerini kurmuşlardır. yine kavimler göçü sebebiyle britanya adalarına göç eden angllar ve saksonlar, bugünkü ingiltere'nin temelini atmışlardır. bunların kaynaşmasıyla anglo-sakson deyimi ortaya çıkmıştır. kavimler göçü, vandalların, vizigotların, suevlerin ve alanların iber yarımadasına yerleşmesi ve buradaki yerli halkı içlerinde eriterek bugünkü ispanyolların meydana gelmesi sonucunu doğurmuştur. germen kavimlerinin (saksonlar, franklar, burgundlar, gepideler, gotlar, skirler, vandallar) avrupa'ya yayılarak yeni milletlerin oluşmasına yol açtıkları görülmektedir. anayurtlarında kalan germenler, daha sonra alaman kabilesinin çevresinde yoğunlaşarak, yaşadıkları toprakların almanya adını almasını sağlamışlardır.

bugün almanya, danimarka, hollanda, belçika, lüksemburg, isveç, norveç, avusturya, isviçre, kuzey italya, izlanda, kuzey ve orta fransa ile aşağı iskoçya ve ingiltere yi oluşturan halkların kökeni germen kavimleridir.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.