heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

29 Aralık 2010 Çarşamba

ayrıntıladım 14

insanlar kurşuna dizilierken idam mangası öyle 20 metre uzakta olmaz. en fazla 2 adım uzaklıktan ve tam kalbe ateş edilir. böylece kurbanın kalbinin olduğu yerde büyük bir delik açılır.

iple asılmak ise askerler arasında şerefsizlik olarak görülür.

avrupalılar eskiden meydan muharebelerine askerler kadın ve çocuklarıyla beraber giderlermiş. onlar ön tarafta savaşırken arkada dururlarmış. yenilirlerse durum malum, hepsi köle olur.

ümit burnunun keşfedilmesinin bir nedeni de biberdir. mısır sultanı baybars, tüccarların biber ticaretinden büyük bir gelir elde ettiğini görünce bunu devlet tekeline alır. sonuç felaket olur. portekizliler biber ticaretine devam edebilmek için afrika'yı baştan başa dolaşmak zorunda kalır.

portekiz demişken aklıma geldi. portakal, adını portekiz'den almıştır. ticaretini portekizliler yaptığı için adı uzun süre portekiz turuncu olarak kalmış, akabinde sadece portekiz(portugal/portakal) adını almıştır.

moğolların ortadoğuya katkılarından birisi de alamut kalesini almalarıdır. yani hasan sabbah'ın kalesini.

timur'un anadoluya katkısı ise izmir'i almasıdır.

halife memun, mutlu kişi üzerine düşünürken şöyle demiş; "ne o beni tanır, ne de ben onu."

ömer hayyam, aslında selçuklu sultanı melikşah'ın müneccimbaşıdır.

islam dünyasında da spartakus isyanı benzeri bir isyan vardır. doğu afrika'dan gelen ve tuz yataklarında çalışan köleler isyan etmiş ve isyan 15 yıl sürmüştür. üstelik abbasi ordularını da yenmişlerdir.

humeyni, iran'da okur yazarlık az olduğu için nutuklarını kasetten yayınlarmış. emirlerini de yazılı olarak değil, telefonla verirmiş.

eski yunanlılar kendilerinden olmayanlar için barbar dermiş. yani barbar teriminin ilk kullanışı, günümüzdeki gibi değildir. aynı şekilde yahudiler de, kendilerinden olmayan için gentile demişlerdir.

laf yahudilere gelmişken belirteyim, islamiyet öncesi arabistan'da yahudileşmiş bir sürü arap kabilesi vardır.

aslında dikkatli bakınca islamın yayılma hızını domuz kesmiştir. ne ispanya'da, ne balkanlarda, ne de çin'de kitleler halinde müslüman olan pek görülmez. her üç bölgede de domuz yenir. gerçekten çok pis bir hayvan!


üçüncü napolen meksika'ya girdiğinde yanında olan siyah askerleri, kavalalı mehmet ali paşa vermiş. bu askerler kendi köleleriymiş.


çinliler ipek ticaretinden çok para kazandıkları için bu sırrı yüzyıllarca saklamışlar. en sonunda bir kaç bizanslı rahip, bastonlarının içinde böcek tohumlarını saklayarak sırrı bursa'ya getirmişlerdir.
beach boys'un yaptığı müzik bana çok komik geliyor. hele o kel herif tam bir fecaat. bunların neresi plaj çocuğu be, hepsi kazık gibi herif, daha çok ebeveynlere benziyorlar :)

2 yorum:

bossa nova dedi ki...

sanki sana hayranım, yazılarının hastasıyım da bir sıralama değişikliği mi olmuş bana mı öyle geldi?

İber yarımadası çevresine bakacak olursak ülke isimlerinin ve şehirlerinin çok şahane anlamları var. Eğlenceli:)

Sen portekiz'i ayrıntılamışsın ben de oradan buraya atladım:)

gerisi önemli değil... dedi ki...

yok olmadı :) o sıralar sabit, soldan başlamak üzere benim gururumu en çok okşayacak şekilde sıralanmıştı :)

nişanyan'ın ülkemiz yer isimleri sözlüğü çıktı. alamadım hala. benimde bu ülkede merak ettiğim çok yer ismi var. pötürge gibi :) sana özel bilgi olsun bu da, antep fıstığındaki antep, 82 eylül tarım bakanının marifetidir. çünkü eskiden ticareti şam'da yapıldığı içim şam fıstığı denirmiş. tıpkı portekiz turuncu gibi :)

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.