heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

6 Mayıs 2010 Perşembe

6 mayıs


anayasının korunması için çabaladıkları halde, anayasayı yok etmeye çalışmakla suçlanıp, cumhurbaşkanı cevdet sunay, başbakan nihat erim ve dönemin genelkurmay başkanı memduh tağmaç tarafından, süleyman demirel'in büyük katkısı ile 6 mayıs 1972'de idam edilen, ikisi 25, biri 23 yaşında olan 3 genç insandır, deniz gezmiş, hüseyin inan ve yusuf aslan. anayasayı yok eden kişiler ise 1971 ile 73 arasında sürekli değişiklikler yapan siyasilerdir.

sıkıyönetim mahkemesine göre ellerindeki bir kaç makinalı tüfek ve bir kaç tabanca ile anayasayı ortadan kaldırmayı hedeflemişler. yaptıkları ise bir banka soygunu, 4 amerikan askerini kaçırmak ve amerikan büyükelçiliği karakolunu kurşunlamak(bunu kendileri söylemiş, yoksa ona dair delil de yokmuş).

bunun yanında deniz gezmiş için amerikan askerlerini denizi dökmek işi de var. filistin'e gidip israil askerleri ile de çatışmışlardır.

neyse, deniz gezmiş ve yusuf aslan gemerek'te, hüseyin inan ise dayısının ihbarı sonucu kayseri'de, evinde yakalanır. yusuf aslan ağır yaralı olarak ele geçirilir. üçünün amacı arkadaşları sinan cemgil'in grubu ile buluşmaktır. üçü yakalandıktan sonra sinan cemgil'in grubu baskın yer ve sinan cemgil, kadir manga ve alpaslan özdoğan 31 mayıs 1971'de nurhak'ta öldürülür. geri kalanlar sağ ele geçirilir. nurhak'a gitme amaçları ise amerikalılara ait bir radar istasyonunu basmaktır.

idamları engellemek için çabalayan bir diğer grup ise 30 mart 1972'de kızıldere'de bir kişi hariç tamamen öldürülür. cesetleri tanınmayacak hale getirilir. grubun lideri mahir çayan 27 yaşındadır. kendilerinden önce arkadaşları ulaş bardakçı 19 şubatta, hüseyin cevahir ise 1 haziran 1971'de öldürülmüştü.

işbirlikçiler, 68 kuşağının liderlerinin üzerinden silindir gibi geçip gitti. 78 kuşağının ise tamamının üzerinden geçip, yok etti.

"en uzun koşuysa elbet türkiye'de de devrim
o, onun en güzel yüz metresini koştu
en sekmez lüverin namlusundan fırlayarak
en hızlısıydı hepimizin.
en önce göğüsledi ipi.

acıyorsam sana anam avradım olsun.
ama aşk olsun sana çocuk, aşk olsun."

(can yücel)

4 yorum:

Baronvonplastik dedi ki...

Dönemin Genel Kurmay Başkanı, "Memduh Tağmaç"

gerisi önemli değil... dedi ki...

düzeltmeyi yaptım, sağolasın.

Shareef dedi ki...

Demirel Türkiye'nin başına gelmiş, en kötü şeydir.. Bu kadar insan bu herife nasıl oy verdi hala anlayamıyorum... Sol görüşlü bir insan olmama rağmen içim yanar hep bu olayı hatırladıkça (birde erdal eren tabi) geçende baki tuğ'du sanıyorum idam kararını veren hakim tv de eski bir röportajında hiç pişman değilim bugün olsa aynı kararı (idam) yine veririm dedi de kanım dondu.. Yazıklar olsun

gerisi önemli değil... dedi ki...

bence demirel tipik bir işbirlikçidir. boşuna morrison süleyman denilmiyor.

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.