atıf yılmaz'ın 1986 yapımı bu filminde bir tiyatrocu olan ve adı vasfiye adlı oyunda vasfiye'yi canlandıracak olan serap(müjde ar), ilk defa bir reklam teklifi almıştır. belinda adlı bir şampuan reklamında oynayacaktır. kocası rolünde macit koper ile iki de çocuğu vardır. kocasının ilgisini ancak ve ancak ipek gibi saçlarıyla çekebilen bir kadının saçlarını yıkarken aldığı hazzı gözler önüne serecektir.
filmin çekildiği sıralarda reklamlarda oynayan oyunculara, kapitalizm kölesi olarak gördüklerinden kötü gözlerle bakılıyormuş. aslında bunun da işin bahanesi olduğu gösteriliyor. esas olan şey kıskançlıktan başka bir şey değildir. uzun lafın kısası çekimler başlar ve müjde ar duşta saçlarını yıkarken bir an için gözlerini kapar, açtığında reklam gerçek olmuştur. macit koper gerçekten kocasıdır ve iki de çocuğu vardır. üstüne üstlük bankada çalışmaktadır. bu hayatına dair hiçbir şey bilmemektedir. evden son hız kaçıp tiyatrocu dostlarıyla, sevgilisi yılmaz zafer ile konuşmaya çabaladığında ise onların da kendisini tanımadığını acı bir şekilde görür. bir kısır döngü içine girmiştir.
artık adı serap da değil, naciye'dir. naciye standart bir türk kadınıdır. gündüz çalışır, akşam yemek, bulaşık ve çocuklarla uğraşır, gece kocasını tatmin eder. hafta sonları pikniğe gider. orada da kocasına hizmet eder. bu durumu kabullenemeyen serap, kısa bir süreliğine de olsa psikologlar tarafından gözlem altında tutulur. en sonunda çıktığında ise yılmaz zafer ile sevişir ve onun da yardımı ile adı vasfiye adlı oyunda yan rollerden birisine kapağı atar. hedefe giden yolda fedakarlıkta bulunmuştur. yıllardır gram ihtiyarlamayan füsun demirel'in de yardımı ile provalara başlar. ancak daha ikinci provada evi terk ettiğine dair mektubu kocasının göreceği şekilde yatak odasına bırakır.
hulusi ortalama bir tiptir. yeni şehirleşmiş, şehre uyum sağlamaya çalışan, gereksiz yere elektriğin açık kalmasından nefret eden, ev almak için kooperatife giren, her ay bası hesap kitap yapan, rakısını yudumlayan, futbol izleyen bir erkektir. macit koper bu tipi gerçekten enfes oynamıştır.
neyse, hulusi, emekli öğretmen annesi ile tiyatroyu basar. bu eski öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu kesinlikle ve kesinlikle gururlarından başka bir şey düşünmeyen tiplerdir. serap'ın provasını izlerlerken, rolündeki onun 14 yıldır fuhuşla mücadele derneği başkanı olduğuna dair sözleri üzerine cıngar çıkarırlar. gelinin böyle bir dernek başkanı olmasını kabullenemez! kaynana ve yetiştirdiği oğlu için önemli olan tek şey, çevrenin kendileri hakkında ne düşündüğüdür. amaç çevreye rezil olmamaktır. güzin özipek rolü hakkıyla oynar. o torunlarına söylediği dunganga sahnesi enfestir.
tiyatrocu olduğu için orospu olduğuna kanaat getirdikleri naciye'yi babasının evine bırakırlar. böylece mucize safhasına geçilmiştir. baba(ismet ay) birden bire içkiyi bırakır. tövbe eder. baba sabaha kadar kızından özür diler. sabah olunca bir azimle annesinin mezarına giderler. fonda "allahu ekber allahu ekber lailaheillallah" ilahisi, ney eşliğinde çalmaktadır. bu ulvi ortama hulusi de dalar ve karısını affeder. artık tamamen naciye olmaya karar veren kadın hıçkıra hıçkıra ağlamaktadır.
akşam olur ve bizim aile, komşuları füsun demirel ile tarık papuçcuoğlu çiftine yemek verirler. naciye'nin babası sofranın baş köşesindedir. hulusi'nin anne ve babası da yemektedir. tam bir aile saadeti yemeklerini yerlerken mükemmel bir orta direk ailesi portresi çizerler. naciye, yaptığı yemeklerin tarifini ıcığına cıcığına kadar anlatmaktadır.
gece olur. naciye, uzun süredir kocasından uzak tuttuğucinsel yaşantısına onu dahil etmeye başlar. yatakta tam sevişeceklerken naciye'nin dili de iyice açılır ve belinda şampuanı sayesinde nasıl mükemmel bir aileye ve yaşantıya sahip olduğunu söylemektedir. birden yönetmen stop der. reklam filmi çekilmiştir! bir tiyatrocu olan serap, reklam filmi olsa bile rolüne o kadar çok kendini kaptır ki en sonunda kabullenmek zorunda kaldığı bir gerçeklik yaşamıştır.
çekimler gece yarısına kadar sürmüş ve serap için kabus bitmiştir. tam o sırada kocaman belinda şampuan kutusu serap'ın üstüne üstüne gelir. ondan kurtulamaz. son bir çaba ile kutuya çekici geçirdiğinde kabusun aslında sevgilisi yılmaz zafer tarafından oynatıldığını görür! beraber kahkaha atarlar ve serap kurtulur.
film aslında bizlere kadının serap olsa bile çevre şartlarından dolayı naciyeleşebileceğini, her şeyi kabullenebileceğini anlatır. kadın sonradan özgürleşemez. en başından, temelden itibaren bunun mücadelesini vermeli ve kişiliğini ortaya koymalıdır. serap ruhlu naciyeler için gerçek son, aynı çevreden geldiği için kocası olan kişinin sıcak yatağı ve çocuklarına söyleyeceği ninnilerdir. müjde ar, teyzem'deki üftade'yi de oynamıştır. üftade de naciye gibi o kabuğu kıramamış ve en sonunda intihar etmiştir.
naciye: aaa, bütün mutluluğumuzu borçluyuz ona. yumuşacık oluyorum anlasana, yumuşacık, pırıl pırıl, sıcacık.
27 Eylül 2010 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
...
ilet:
ytravisbickle@hotmail.com
en sevdiğim yazılarım
1- stanley kubrick ve savaş sanatı
2- tanrı, şeytan ve her şey hakkında
3- mesih, deccal ve armageddon savaşı
4- hepimiz öleceğiz!
5- anormal düzeyde ilişki yaşayan insanların bilmediği gerçekler
6- quentin taratino'nun arka koltuk sendromu ve winston wolf
7- new amsterdam'dan new york'a ve saint peter
8- haberin yok, ölüyorum
9- bursa hakkında bilmediğiniz gerçekler
10- çizgilere basarak yürümeye çalışan insan
11- olasılık çiftler, gerçeklik katmanlar halindedir
12- ebedi rekabet
13- kuş sütüyle beslerim seni
14- tembellik hakkımız, söke söke almalıyız
15- tek eşliliğin insan doğasına aykırı olması
16- hazza ulaşmak ne kadar zor ulan!!
17- kafaların güzelliği
18- judith vs holofernes
2- tanrı, şeytan ve her şey hakkında
3- mesih, deccal ve armageddon savaşı
4- hepimiz öleceğiz!
5- anormal düzeyde ilişki yaşayan insanların bilmediği gerçekler
6- quentin taratino'nun arka koltuk sendromu ve winston wolf
7- new amsterdam'dan new york'a ve saint peter
8- haberin yok, ölüyorum
9- bursa hakkında bilmediğiniz gerçekler
10- çizgilere basarak yürümeye çalışan insan
11- olasılık çiftler, gerçeklik katmanlar halindedir
12- ebedi rekabet
13- kuş sütüyle beslerim seni
14- tembellik hakkımız, söke söke almalıyız
15- tek eşliliğin insan doğasına aykırı olması
16- hazza ulaşmak ne kadar zor ulan!!
17- kafaların güzelliği
18- judith vs holofernes
Sayfalar
telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder