heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

23 Temmuz 2008 Çarşamba

sir arthur john evans

bu ingiliz arkeolog girit adasında minos uygarlığına ait knossos sarayını bularak üne kavuştu. ama daha öncesinde bosna'da, bogomil mezarlılarını bulmuş ve müslümanlık öncesi bosna kilisesinin yapısına ışık tutmuştur.

bu sayede avrupa'nın tarihini 1000 yıl geriye atmıştır. adam bilinen ilk avrupa uygarlığını bulmuştur.

neyse, sarayının arazisini bir türkten satın almıştır. adam neyi sattığını tam olarak bilmiyordur. gerçi evans oldukça azimli bir heriftir. o araziyi satın almak için 5 yıl beklemiştir. girit isyanı çıkınca o toprağı alabilmiştir.

işte böyle sevgili okuyucular. sarayı tamamen ortaya çıkarınca bu bulduğu uygarlığı kafasına göre şekillendirmiştir. mesela silinmiş, yokolmak üzere olan resimler ve kabartmalar için avrupa'dan ressamlar getirtmiş ve uygarlığı oldukça barışçı şekilde resmetmiştir. sarayı da mimarlar çağırarak tamir ettirmiştir. bunu yaparken demir ve çelik kullanmaktan da kaçınmamıştır. tamamen kendi kafasına uygun bir knossos sarayı ve minos uygarlığı yaratmış, ancak yine de ortaya çıkan diğer bulgulara ses çıkarmamıştır.

onu bu maceralara sürekleyen kişi de yavşağın önde gideni olan, şerefsiz heinrich schiliemann'dır.

onun bu arkeoloji merakından başka özellikleri de vardır. uzun süre balkanlarda gazetecilik yapmış ve balkan milletlerinin bağımsızlığını destekleyen yazılar yazmıştır. en sonunda sınır dışı edilir. tam bir hırvatistan'ın adriyatik bölgesi aşığıdır, ama orada da rahat duramaz. hapse atılır. tarağının dişlerini kopartır ve kolunu kanatır. kendi kanı ile yazdığı mektubu karısına ulaştırır. ingiliz büyükelçiliğine ulaşan mektup sayesinde kurtulur. karısının ani ölümünden sonra işte bu minos uygarlığını bulmaya kendini adamıştır.

not: bir kısım bilgi vikipedia'dan...

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.