heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

6 Nisan 2009 Pazartesi

truva'nın son kralı heinrich schliemann!


bu adamı nasıl tarif etsem bilemiyorum. tam bir bal küpüdür. işadamı olduğu halde kendisini tüm dünyaya arkeolog olarak pazarlamasını bilmiştir. neyse, tarihin en şanlı piçlerinden birini az buçuk anlatayım size;

- avrupa'da gelir getirici iyi bir işi varken, california'da altın bulunduğunu haberini alır. tası tarağı satıp california'da banka kurur. paraya para demez bir halde avrupa'ya geri döner.

- rusya'ya taşınır ve güherçile ticaretine başlar. tam o sırada kırım savaşı başlar. barutun hammaddesi olan güherçile ticaretinden krallar kadar servet kazanır.

- 1879'da hisarcık'ta ilk kazılarına başlar. 1873'de truva'nın son kralı priamos'un hazinelerini bulur. ama arkeolojiden hiç anlamadığı için kazı yaparken ortalığın içine sıçar. büyük bir alanı tahrip eder. hazineyi kaçırır. osmanlı dava açar. ama uzlaşma sağlanır.

- bu ünü ile yunanistan'da kazı çalışmalarına başlar ve 5 hazine mezarı ile agememnon'un altın maskesini bulur.

1822'de doğup, 1890'da nihayet geberen bu herife tanrı "yürü ya kulum" demiştir. o da yürümeyi ihmal etmemiş, büyük bir üne ve servete kavuşmuştur.

onun bu kazılarından etkilenip minos uygarlığınu keşfeden kişi için; sir arthur john evans

3 yorum:

malikocas dedi ki...

bizede bir yürü be yolcu dese mevlam ne var ama ben durmam geereken ve yürümem gereken yolu biliyorum o kısmını bana kalsın en azından kimseye zararı olmaz...

gerisi önemli değil... dedi ki...

ee, tamam sana kalsın, ama madem yolcusun;

"seyahat ya resulallah!!!"

Adsız dedi ki...

bu orospu çocuğunun kız torunları var ise bende onlarda bi kazı yapmak isterim

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.