heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

18 Mayıs 2009 Pazartesi

lost: beşinci sezon da bitti!

öncelikle "ben demiştim" diyeyim! lost: john locke is dead adlı yazımda son bölümü yazmışım harbiden! sadece iyi ile kötünün savaşında jacob ın rakibi olarak monster ı görmüştüm. gerçi monster, o siyahlı ağbinin silahı bence, yani tahminim doğrudur ey okuyucu!!!! üstelik bunu ilk ben yazdım, eheheh!!!

17 bölümlük lost beşinci sezon bitti. koskoca bir yedi ay var. ölmez, kalırsak final sezonu heyecanlı geçecek. neyse, jacob, yani yakup ile ikiz kardeşi esev nihayet göründü. tevratda geçen hikayelerinde jacob, annesinin kışkırtması ile kendisinden önce doğmuş olan esav dan ilk oğul hakkını, babası da kandırarak, hile ile alır. sonra ağbisinden korkarak soluğu harran da alır. hatta yolda giderken tanrının ordularını görür ve gördüğü yere taş diker!

dayısının çiftliğinde çalışa çalışa onun 4 kızını alır, dayısının hileleri yüzünden en sonunda kendi payını alır ve kaçar. ağbisi esav dan korktuğu halde ağbisini onu bağrına basar. yani öldürmeye yeltenmez. ama kendisinin ilginç bir özelliği vardır, tanrı ile güreşmiştir. o yüzden israil adını da alır. babası ise ishak, yani ibrahim in küçük oğludur.

şimdi önemli meseleye gelelim. 16. bölümün hemen başında jacob odasında ip üretiyor, kilim dokuyor, böyle anadolu havası verilmiş evine!! dokuduğu kilimde de bir güneş diski var. hani şu kanatlı olan. ey okuyucu, sizce nedir o?! o bir marduk gezegeni simgesidir. yani en tepede marduk gezeni, kanatlarını açmış, aşağıda insanlar ona tapınıyor. bu kısa bilgiden sonra;

jacob ile esav(hadi öyle diyelim) konuşurlarken jacob ın insanları çok sevdiği, esav ın ise hiç sevmediği anlaşılıyor. mitolojide böyle 2 tanrı vardır. bunlar enki ve enlil dir. babaları gökyüzü tanrısı anu dur. enlil, anu nun yasal eşi olan kardeşi antu dan, enki ise bir cariyeden doğmuştur. bu yüzden, enki, büyük olduğu halde dünyanın tanrısı olamaz. bu ünvan enlil e kalır, enki ise aşağı dünyayı yönetmeye razı! olur.
birazda bu hıncın sebebi ile enki insanları yaratmıştır. enlil bu işe baştan kızsa bile sonra tanrıların işlerini yaptıkları için yaratılmalarına bir şey dememiştir. ama enki işi bir hamle daha ileri götürmüş ve yavaş yavaş insana medeniyeti vermiştir. ölümsüz olan adapa vasıtası ile insanlar yazıyı, giyinmeyi, ekip biçmeyi, hayvan beslemeyi öğrenmiştir. insanların çiftleşme sesinden rahatsız olan enlil, en sonunda tufan ile insanları yok etmeye karar vermiş, ama enki bu tufanı insanlara söylemeyeceğine yemin ettiği halde bir hile ile utnapiştim(nuh) e tufanı ve neler yapacağını tek tek anlatmıştır. sonuçta enlil kurtulan insanları görünce çok sinirlenmiş, ama tufan yüzünden yiyecek bir şey bulamadığı için utnapiştim in kızarttığı etleri görünce ve tüm tanrılarla beraber etin etrafına sinek gibi üşüştüklerinde bir daha insanları toptan yoketmeyeceğine yemin etmiştir.

hikaye bu, lost daki bu konuşma bana bu hikayeyi anımsattı. sanki jacob enki olmuş, insanlara medeniyeti hediye etmeye devam ediyor. adapa sı ile richard olmuş! siyah arkadaş ise enlil gibi, sadece insanların kendilerine hizmet etmesini istiyor, çıkardıkları sevişme gürültülerinden çok rahatsız, üstelik kavgacılar, hiç sevmiyor onları.

tabi enki, yani jacob insanların yüzü suyu hürmetine onlara yardım etmiyor. çıkarı var, sadece enlil e karşı onları kullanıyor. en azından enlil bu durumda daha dürüst.

yine kaydı hikaye. neyse, jacob ın düşmanı olan siyalı amcamın locke da dahil insanları kullandığını düşünmüyorum. onun silahı black smoth, yani canavar. canavar istediği kişinin şekline girebiliyor. büyük ihtimal bu canavar jacob ın evini bilmiyordu. locke lider olduğu için richard sayesinde evi buldu. bu sefer benjamin oyuna geldi, canavar, kendi isteğini en sonunda ben e kendi isteğiymiş gibi sattı! jacob ın verdiği ayar ile bıçağı geçirdi! peki siyahlı amca şimdi nerede?!

adada iki heykel var. bir tane değil. sanırım o da diğer heykelde yaşıyor.

uzun laf oldu, hikayeyi 2012 ye bağlarlarsa hiç şaşırmayacağım! "2012 de nedir" derseniz eğer, bu yazıyı okuyun; marduk: 2012'de ne olacak?

yahudilerde bizdeki gibi peygamberlik ve liderliğin birleşimi yok. saul, davut ve süleyman sadece kraldır, peygamber değildir. peygamber başkasıdır, mesela işaya. işte richard bu peygamber oluyor sanırım. ben, elois ve charles ise sadece lider, yani kral. peygamber tanrı ile görüşür, lider ise yönetir. yani ben in jacob ı görmemesi kadar doğal bir şey olamaz. çünkü o sadece lider. peygamber ise richard.


dur birde claire den bahsedeyim. claire öldü. şu widmore un timi dharmaville e saldırdığında onun evini uçurmuşlardı ve sawyer gidip onu yıkıntılardan çıkardı ve ben in evine soktu. evde miles da vardı ve miles ona garip garip baktı. gerçekten iyi olup olmadığını sordu. çünkü öldüğünü hissetmişti ve hala daha nasıl canlı gibi göründüğünü anlamamıştı. sawyer, claire ve miles sahile dönerken miles sürekli claire e bakıyordu. hatta sawyer onun claire e asıldığını sanmıştı. oysa miles, claire in öldüğünü anladığı halde olayı anlamlandıramıyordu. en sonunda zaten ölmüş babası ile bir oldu!

6 yorum:

.../J/... dedi ki...

ya haci seyreden var seyretmeyen var di mi :)

gerisi önemli değil... dedi ki...

bir şey olmaz, daha heyecanlı izlersin bence ;)

aşkın dedi ki...

Hint destanından arak yapmışlar kulübe etrafındaki siyah toz ile.
Şimdi benim bildiğim John Locke Benjamin ile ilk karşılaştığı andan itibaren manipüle edilmeye başladı, lider olarak lanse edildi.
Hatta kulübeye gittiler orda Esau vardı.Bunca zaman Jacobcan bunun farkına varmadı mı? Bütün olay Benjamin'in Esav tarafından manipüle edilip sonra da Benjamin'e laf sokmaya yarayacak bir malzeme çıkması için miydi?
Kestane kebap acele cevap sayın abim..

gerisi önemli değil... dedi ki...

hint destanları hakkında çok genel geçer bilgim var. her şeyin birbirine girdiği bir destanlar silsilesi varmış sanırım. yani bir şey diyecemeyeceğim. ama o siyah tozun jacob ı orada hapis tutmak için döküldüğünü okumuştum bir yerde. o yüzden locke a help me demiş, s3 b20 de.

locke ın tüm sezonlar boyu çok büyük bir aptal olduğuna inandım. ada için bir önemi olmadığına adım gibi emindim. en sonunda inancım doğru çıktı :) o sadece bir şeye bağlanmak istiyordu ve bunu hayatı ile ödedi. üstelik çok kolay gaza geliyordu.

benjamin i de başından beri saygım vardı, ama o da locke dan her zaman tırstı, onu others önünde küçük düşürmeye çalıştı, öldürmeyi denedi, öldürdü de!

kulubedeki kişi şimdiki jacob a benzemiyor. belki esav dır o, bilemeyeceğim, yani kısa bir süre sonra cristian kulubede olduğuna göre büyük ihtimal o esav dı, haklısın.

şimdi bizim tanrı algımız biraz farklı, her şeye gücü yeten bir tanrı anlayışımız var. ama bu gavurların daha farklı, tevratta acizliği bile var. her şeye gücü yetmiyor. hele mitlerdki tanrıların çok aciz olduğu da belli aslında. sonuçta bunlar tanrı konumunda olsa da her şeyi bilmeleri bence imkansız. kendilerine karşı gelişen planı tahmin edip ona göre hamle yapabilirler, ama her şeyi bilemezler bence. jacob da öyle, her şeye gücü yetmez, gücünün sınırı var. ve tıpkı mitolojide olduğu gibi ölebilirler ve öldükten sonra nereye gideceklerini bilemezler.

ama jacob ın ben i bilerek gaza getirdğini düşünüyorum. baştan ben in uzağındaydı ve özellikle bıçak mesafesine kadar geldi ve bence sırf o bıçaklanma durumu için, ben i son derece feci şekilde kızdırmak için, olayın gerçekleşmesi için ben i hiç görmedi, ona kendisini değersiz hissettirdi. yani sanki jacob son ana kadar esav ın planının düzgün gitmesini sağladı, esav ı planı ile başbaşa bırakırken o kendi planını ayarladı, hesaplarını yaptı ve son hamlesini görmedik. sonuçta sadece gömleği tutuştu, kanı da açık kırmızı akıyordu, ben mavi akmasınu umuyordum :)

esav ın sanırım planının son noktası bu, bundan sonra jacob ın planı işlerlik kazanacak, bence...

ayrıca esav ın locke ın kılığına girdiğini sanmıyorum. hiçbir büyük lider, kirli işlerini kendisi yapmaz, daima bir tetikçisi vardır, bence bu canavar!

aşkın dedi ki...

Eyvallah.
Hint destanı mevzusu yanlış değilsem Ramayana.Hani düşmanı iblis bunun hanımına göz koyuyor, sonra da piyastos çevirip Rama'nın eşinin yanından ayrılmasını sağlıyor.
Rama giderken başına geleceği biliyor o yüzden önlem olarak kulübenin etrafını kutsal siyah tozla daire olarak çevreliyor.
İblis kulübeye geldiğinde siyah tozu geçmeye çalıştığında çatır çatır yanıyor kısa süreliğine (bi dakka ya bu aynı zamanda bu don lastiği dizide iki tarafı ayıran çük şeklindeki direkleri anıştırıyor.Vay adiler bunu da kopyalamışlar diziye).
Her neyse; iblis, Kırmızı Başlıklı Kız veya Pamuk Prenses veya Adem ile Havva hikayesindeki gibi kadını kandırır.Hikayeye göre tozun dışına çıkmasını sağlar.Sonrasında kaçırır.Sonra olaylar devam eder.
Velhasıl bu dizicanın bana en somut faydası Penelope denen sarışın olmuştur.Ya kendisini ya da ikizini bulana kadar evlenmem.

gerisi önemli değil... dedi ki...

bende elois in 70 lerdeki halinin hastası oldum :)

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.