heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

7 Mayıs 2009 Perşembe

zaman yolcuğu ve kader


zamanda yolculuk hadisesini anlatan ota, boka bayılıyorum. üstelik zamanda yolculuk yapsam, ilk yapacağım şey lise sınavlarına giren beni bir güzel dövmek olurdu.

en meşhur zaman yolculuğu hikayesi geleceğe dönüş filmi sanırım. lost da bile ondan bahsettiler. güzel bir üçlemeydi. ama o filmde, artık herkesin bildiği gibi, zaman yolculuğu ile ilgili büyük bir hata vardı. marty, babasının başarılı bir yazar olması için geçmişte yaşanan olaylara müdahele eder. bunun sonucunda babasının zengin olduğu bir boyut ile pısırık kaldığı ikinci bir boyut olmalıydı. ama filmin sonunda sadece zengin olduğu boyutu görürüz.

tabi plutonyum ve saatte 80 mil hıza ulaşmak işin eğlencesi. işin gerçeği ise solucan deliği.

solucan deliği iki kara delik arasında bir tüneldir. bu tünelin kozmik yaylar adı verilen, eksi basınç seviyeleri olan, sıkıştıkça genişleyen bir madde olduğu düşünülüyor. bu madde, yani kozmik yay, yerçekimi dolayısıyla kara deliklerin bu solucan deliklerini kapatmaya çalışmasına karşılık olarak, önceliklerinden dolayı tünelin kara delik tarafından kapatılmasına karşı çıkacaktır. bu da tünelin her zaman açık olacağı anlamına geliyor. işte zaman yolculuğu bu tünellerde yapılabilir. ama yapabilmemiz için bir elektron veya proton kadar küçük olmamız gerekir.

bir ihtimal daha var gerçi. eğer ışık hızı ile hareket edebilirsek kendi görüntülerimizi yakalayabiliriz. hatta özel araç ve gereçlerle o görüntülere girebiliriz. laylaylom yapabiliriz. ama ışık hızına ulaşmak için ışık olmamız lazım!

aslında zaman yolcuğu insanın gözünün içine kader kavramını sokar. yaptığınız hiçbir şey sizin iradeniz altında değilmiş gibi görünür. lost da da denildiği gibi, zaman sadece bir sokaksa ve biz o sokakda sadece ileri geri hareket edebiliyorsak, sokağın bir kaldırım taşını bile değiştiremiyorsak, harbiden, bir makinanın dişlisinden ne farkımız var?

kaderi de ilk düşünen uygarlık, hemen her şeyi beceren sümerler. onlar kadere 'nam' derlermiş. bu hayatın boyunca üzerinde yürüdüğün, tanrılar tarafından çizilmiş hayat yolundur. bir kısmet diye çevirebileceğimiz 'nam.tar' var. tanrılar tarafından çizilmiş yolda yaptığın işlerin bazılarının senin elinde olmasını anlatıyor. mesela o an şarap değil, efes içmen, kuru fasulye değil, pilav üstü güzel bir döner yemen gibi. yani genel hayat akışına ciddi bir müdahale yok. tanrılar o kadar ayrıntıya girmiyorlar. ama tüm bunlara rağmen gılgamış kendi kaderini çizmek istiyor, mücadele ediyor, ölümsüzlüğün kıyısına kadar geliyor. ama kaderi çizilmiştir. başaramıyor!!!

islamdaki kader anlayışı ile neredeyse bire bir örtüşüyor. külli ve cüzi irade gibi. gerçi islamda iyi ile kötü yolu seçmek sizin elinizde. tanrı sadece gideceğin yol biliyor. ona rağmen seni yargılıyor. ilginç.


tekrar zaman yolcuğuna dönersem eğer; zaman yolculuğu bir kısır döngüye de sebep olabilir. lost daki gibi. faraday geçmişte annesi tarafından vurulur. annesine daha doğmayan çocuğu olduğunu söylemiştir. annesi bunun bilir. yine faraday ı doğurur. adaya yollar. faraday geçmişe gider. annesi tarafından vurulur. annesine daha doğmayan çocuğu olduğunu söylemiştir. annesi bunun bilir. yine faraday ı doğurur. adaya yollar. faraday geçmişe gider. annesi tarafından vurulur. annesine daha doğmayan çocuğu olduğunu söylemiştir. annesi bunun bilir. yine faraday ı doğurur. adaya yollar. faraday geçmişe gider. annesi tarafından vurulur. annesine daha doğmayan çocuğu olduğunu söylemiştir. annesi bunun bilir. yine faraday ı doğurur. adaya yollar. faraday geçmişe gider. annesi tarafından vurulur. annesine daha doğmayan çocuğu olduğunu söylemiştir. annesi bunun bilir. yine faraday ı doğurur. adaya yollar. faraday geçmişe gider. annesi tarafından vurulur. annesine daha doğmayan çocuğu olduğunu söylemiştir. annesi bunun bilir. yine faraday ı doğurur. adaya yollar. faraday geçmişe gider. bla bla!!!

peki ya bir zaman yolcusu kazara daha annesini doğurmadan anneannesini öldürürse. bu durumda kendisi hiçbir zaman var olmayacaktır. ama var olduysa anneannesi ölmemiştir. böylece zaman yolcusu var olmuştur. ama zamanda yolculuk ederken anneannesini öldürmüştür. bu durumda var olmayacaktır. var olduysa anneannesi ölmemiştir.böylece zaman yolcusu var olmuştur. ama zamanda yolculuk ederken anneannesini öldürmüştür. bu durumda var olmayacaktır. var olduysa anneannesi ölmemiştir.böylece zaman yolcusu var olmuştur. ama zamanda yolculuk ederken anneannesini öldürmüştür. bu durumda var olmayacaktır. var olduysa anneannesi ölmemiştir.bla bla!!!

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.