heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

30 Haziran 2009 Salı

son halife abdulmecit efendi


son halife abdulmecit efendi gerçekten ilginç bir adamdır. mesela çok güzel resimler yaparmış. hala daha "mecbur kalmadıkça vesikalık hariç fotoğraf çektirmeyin, günah" diye fetva veren insanların arasında yaşadığımız düşünülürse koskoca halifenin portre yapması elbette ilginç olacak. neyse, portre çalışmalarında elleri güzel yapamazmış. sürekli çalışıp çabaladığı halde el resmi çizmeyi bir türlü beceremediği söylenir. dedesi fatih ilk portresini yaptıran padişahtı, kendisi ise ilk ressam hanedan üyesi.

osmanlı padişahlarının son atası ikinci mahmut'tur. abdulmecit efendi onun torunudur. babası ise yaklaşık 60 yıl önce bilekleri kesilerek öldürülen sultan abdulaziz'dir. ikinci mahmut'un iki oğlu vardır. osmanlı hanedanı bu iki oğul, yani abdulmecit ve abdulaziz kolları olarak ikiye bölünmüştür ve birbirlerini pek sevmezler. işte abdulaziz'in öldürülmesinden sonra tahta sırayla hep abdulmecit in oğulları geçmiştir. yani sultan 5. murat, 2.abdulhamit, 5. mehmet reşat ve 6. mehmet vahdettin. abdulaziz kolundan ise hiç sultan çıkmamıştır. ama son halife çıkmıştır. tabi arada abulaziz'in oğlu veliaht şehzade burhanettin efendinin trajik ölümü vardır. 5. mehmet reşat dan sonra tahta çıkması bekleniyordu. ama bir gün köşkünde ölü bulunmuştur. nedeni hala belirsizdir. tahta o geçse vahdettin kadar kişiliksiz olmayabilirdi. kader işte.

neyse, saltanatın ilgasından sonra hindistan müslümanlarıdan ingiliz yanlısı bir gazeteci, gazetesine saltanatın kaldırılmasının ne kadar kötü olduğunu yazmıştır. kurtuluş savaşı sırasında da ingilizleri tutan bu gazetecinin yazdıkları istanbul ve ankara'da infial yaratır. meclis toplanır ve jet bir kararla halifeliği kaldırır. son halife biraz mırın kırın etse bile fazla sesini çıkarmadan paşa paşa yurdu terk eder ve isviçre'ye gider. ama birden fazla karısı olduğu için bir süre sınırda bekletilir. akabinde fransa'ya geçer. yokluk çekince kızları ve oğulları mısır ve hindistan prens ve prensesleri ile evlenirler. kendisi paris'te ölmüştür. çocukkları mezarını türkiye'ye naklini gerçekleştiremeyince cesedi 10 yıl boyunca paris camiisinde kalır. en sonunda medine'de gömülür.

böylece ikinci mahmut'un yeniçeri ocağını kaldırmasından sonra kesin şeklini alan modernleşme hareketi, aradan yüzyıl bile geçmeden kendisini başlatan tüm hanedanı boğar. herhalde böyle bir sonucu hiç kimse beklemiyordu. tabi mustafa kemal paşa hariç.

aslında çok kadınla evmesi hariç bir çok yönden günümüz islamcılarına örnek olması gereken bir kişidir. tutuculuğunu bir yana bırakırsak eğer, resim yapması, modaya göre giyinmesi, başı açık kadınlarla aynı ortamda bulunabilmesi, halifelik de yaptığı için enteresan. hatta bir ara harem ile ilgili bir nü tablosunun bile olduğu söylenmişti.

mustafa kemal'in anadoluya çıkmadan önce kendisine istediği vahdettin'in kızı sabiha sultan, abdulmecit'in oğlu ömer faruk ile evlenmiştir.

4 yorum:

nymphetamine dedi ki...

el çizmek zor ama bırakmamak lazım hergün pratik yapsaymış keşke. poz vermeye cariyelerini kolay ikna edecek pozisyondayken model sıkıntısıda çekmezmiş zaten. burdan öyle görünüyor durumu.

gerisi önemli değil... dedi ki...

hergün pratiğe zaman harcayabileceğini sanmıyorum, hanedanın ileri gelenlerinden çünkü, hatta halife bile oluyor.

kötü de çizse tabloları şimdi çok değerliymiş.

nymphetamine dedi ki...

asıl onlarda bol bol boş zaman vardır bence her işe koşturacak adamı vardır bunun, ama o da farketmiştir ne yapsa kapışılacagını ve çokta kasmamıştır.

gerisi önemli değil... dedi ki...

bence benden çok daha yetenekli olduğu görülse bile yeteneksiz bir ressammış. ataları resim yapsa bunun değeri bir hiç olurdu. basit şeyler karalamış. ilk olduğu için önemli, başka bir anlamı yok. sanırım 100 yıl sonrada halifeliği ile değil, ressamlığı ile hatırlanacak.

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.