heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

3 Ağustos 2009 Pazartesi

louisiana



amerika'nın washington eyaletinin ismi george washington'dan, virginia'nın ismi virgin queen lakaplı kraliçe elizabeth'den, georgia eyaletinin ismi ingiliz kralı ikinci george'dan gelir. lousiana'nın ismi de fransızların güneş kralı lakaplı ondördüncü louis'dendir.

fransızların kuzey amerika sömürgesiyken(o zamanki sınırları kanada sınırından meksika körfezine kadar) bu amerikan eyaleti 7 yıl savaşları sonunda ispanyollara geçer. beşinci koalisyon kuvvetlerini büyük mağlubiyete uğratan napolyon fransa'sı bu eyaleti ispanyollardan satın alır. batısında o zamanların en güçlü devleti olan fransa'yı görmek istemeyen amerikan başkanı thomas jefferson ise bu satışa karşı çıkar ve koalisyon kuvvetlerine katılmayı dahi düşünerek napoleon'u tehdit eder. ingiltere'ye karşı kıta ablukası başlatan ve britanya adalarını almak isteyen napoleon ise burayı fazla elinde tutamayacağını düşünerek, 1803'de 15 milyon dolara -şimdiki para ile 800 milyon dolar- abd'ye satar. akabinde zaten batıya doğru büyük göçler başlar ve göçmenler oralara yerleştirilir. gerçi amerikan kongresi, louisiana'nın çok büyük bir para karşılığı ile alındığını düşünür. jefferson'ın biraz başı ağrımıştır. bu antlaşma, tarihin gördüğü en büyük gayrimenkül antlaşmasıdır. çünkü o zamanki louisiana, ileride satın alınacak alaska'dan bile büyüktür. gerçi antlaşma ile üzerinde yaşayan kızılderililerin sonu gelmiş olur.

antlaşma napoleon'a uğursuz gelmiştir. gözünü bilinen en batıdan doğuya doğru çevirmiş ve orduları moskova önlerinde donmuştur. altıncı koalisyon sonunda ise rus orduları paris'te içki içip zaferlerini kutlamaktadırlar.

new orleans bu eyalettedir. adından da anlaşılacağı gibi fransız bir şehirdir. herhalde bu yüzden olsa gerek amerika'nın en fakir eyaletlerinden birisidir! siyah nüfusu fazladır. en önemlisi blues ve jazz burada doğmuştur. voodoo'nun kullanıldığı yerler bu eyalettedir.

not: bir kısım bilgi ekşisözlük'ten...

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.