heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

20 Ağustos 2009 Perşembe

murat hüdavendigar



birinci murat, kanı dökülerek ölen/öldürülen ilk padişahtır. diğeri de bilekleri kesilerek öldürülen abdülaziz'dir. kendisinin padişah olması pek beklenmiyordu. ancak rumeli fatihi olan ağabeyi süleyman bey bir av sırasında atından düşüp ölünce, taht yolu kendisine açılır. yoksa gözlerine mil çekilerek bir yerde yaşamaya zorlanan şehzadelerden biri olarak anılacaktı. zaten babası orhan bey, 'oğlu süleyman paşa'nın ölümünü kaldıramadığı' için öldü derler.

lakabı hüdavendigar'dır. yani allahın savaşçısı. bu lakap, bursa'nın(merkezi değil, tüm şehrin) osmanlı zamanındaki adıdır. 1326 doğumludur. yani bursa alındığında doğmuştur. babası orhan gazi, annesi ise bir bizans prensesi olan nilifer hatundur(holofira). 1359'da tahta çıkmıştır. kendisi tahtdayken anne tarafından kuzeni de bizans imparatoru(kantakuzenos hanedanı) olmuştur. 1389 ise birinci kosova savaşının bitiminde, miloş obiliç adlı bir sırp prensi tarafından hançerlenerek öldürülmüştür. sırplara göre aynen lotr'daki gibi bir kahramanlık ile 12 yiğit kişi, savaşa savaşa murat'ın çadırına kadar ilerlemiş ve onu öldürmüştür. bu savaş bizim için sıradan bir savaş gibi görülse bile sırplar için feci anlamları vardır. neredeyse bu mağlubiyeti kutsuyorlar. sırp milliyetçiliğinin temeli bu savaştır.

murat'ın ölümünden sonra iç organları kosova ovasına gömülür ve türbesi yapılır. cesedi bursa'ya gömülmüştür. yani iki türbesi vardır. sultan reşat kosova'yı ziyaret ettiğinde bu büyük büyük çok büyük dedesinin de mezarını ziyaret etmiştir.

(sırpların gözünden kosova savaşı)

öldüğü haber alınınca hemen beyazıt'a biat edilir. o esnada, hala savaşa devam eden oğlu yakup ise aceleyle çadıra çağrılır ve hemen oracıkta, beyazıt'ın emri ile öldürülür. kötü bir kader.

30 yıllık saltanatında bir kez bile mağlubiyet yüzü görmemiş, 37 savaşın tamamını kazanmıştır. kosova gibi büyük bir galibiyetin yanında sırp sındığı gibi ilginç bir galibiyeti de vardır. gerçi bu savaşı bir komutanı kazanmıştır. gece haçlı birlikleri eğlenirken onlara baskın verir, aniden yakalar ve hepsini öldürür. bu savaşlardan sonra sırpları, bulgarları ve bizansı beyliği haline getirir, her yıl vergisini alır, anadoluda savaşırken onlardan asker alır. mesela ankara savaşında osmanlı ordusunda 20.000 sırp askeri vardır. karaman beyliğini alınırken sırp askerleri kullanılmıştır.

ancak timur'un öncüsü olan şahkulu, eski moğol fetihlerine tekrar başladığında murat'a da mektup yazıp bağlılığını istemiştir. murat da bağlılığını bildirmiş ve onun gönderdiği hırkayı giymiştir. yani oğlu beyazıd'ın yaptığı o büyük hatayı yapmamıştır.

saltanatının ilginç bir olayında ise, bizansda mevcut imparatora karşı isyan eden kardeşi ile murat'ın oğlu savcının beraber hareket edip, bizans ve osmanlıya karşı savaşmasıdır. yapılan savaşta ikisi de kaybetmiştir. savcı isyan ettiğinde sadece 14 yaşındadır.

ilk dönem osmanlı padişahları gibi okuma yazma bilmiyordur. ama çok büyük bir komutandır. devleti yönetme işlerini çandırlı sülalesi yapar. yeniçeri ocağı murat zamanında kurulmuştur. onun ulaştığı büyük sınırlar fetret devri sırasında küçülmüş, ancak fatih zamanında tekrar elde edilebilmiştir.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.