heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

23 Şubat 2010 Salı

düzmece mustafa

fetret devri içinde birbirleriyle kapışan yıldırım'ın şehzadeleri içinde bir tane de mustafa vardır. şehzade mustafa, ankara savaşı sonunda babasıyla birlikte timur'a esir düştükten sonra semerkand'a götürülür. timur'un ölümü ile beraber serbest bırakılır. anadolu'ya geçer. bizans ve eflak'ın yardımı ile çelebi mehmet'e karşı selanik'te ayaklanır.

nedendir bilinmez, halk bu şehzadenin peşine deli gibi takılmış, mustafa'ya karşı savaşan çok daha büyük ordulara rağmen kaçmamıştır. uzun lafın kısası herifin acayip bir karizması varmış. belkide musa çelebi'nin şeylülislamı şeyh bedreddin'in "yardan başka herşey ortak" lafını kullanmış ve bu kişileri peşinden koşturmuştur. malum, musa çelebi'ye karşı kendi veziri çandarlı başta olmak üzere, tüm sünni ulema, bizans, sırp ve eflak, çelebi mehmet ile beraber ortak hareket etmiştir. musa çelebi, mehmet'in ordusunu iki kere yenmesine rağmen en sonunda yenilmiş ve yakalanır yakalanmaz hemen boğdurulmuştur.

mustafa ise kardeşine karşı savaşı kaybetmiş ama yakalanamamıştır. çelebi mehmet onu bizans'a para vererek hapsettirir. mehmet ölünce selanik'te bir daha ayaklanmış, ancak bu sefer yeğeni ikinci murat tarafından yakalanarak iki oğluyla beraber surlarda asılmıştır. ölmesine rağmen karizmasının bittiği sanılmasın. bu sefer de rumeli halkı içinden "ben şehzade mustafa'yım" diyen birisi daha çıkmış ve yine ayaklanmıştır. ikinci murat bu mustafa'yı da yenmiş ve bu bitmek bilmeyen mustafalar işine son noktayı koymuştur.

ancak resmi osmanlı tarihçileri nedense iki mustafa'yı da düzmece olarak isimlendirmekte sakınca görmez. çünkü resmi olarak şehzade mustafa, ankara savaşı esnasında öldürülmüştür. oysa çelebi mehmet onu edirne burçlarında boğdurarak asmıştır. geleneğe göre osmanlı kanını taşıyanların kanı dökülmez. boğdurulur. yani tıpkı çelebi mehmet'in zaferle bitirdiği fetret devrinin 'padişahsız' olduğunu iddia etmeleri gibi. oysa fetret devrinde sırası ile isa çelebi, emir süleyman ve musa çelebi edirne'de birbirlerini devirerek tahta çıkmışlardır. ancak en sonunda anadolu ve rumeliyi tek başına ele geçiren çelebi mehmet bu işi bitirmiştir.

üstelik çelebi mehmet bu işe başlarken devletin bölünmesinden ve kardeşler arasında taksiminden yanadır.

aslında tarihte bir düzmece mustafa daha var. kanuni, oğlu mustafa'yı boğdurunca ona çok benzeyen biri "ben mustafa'yım" diye ayaklanır. bir kısım halk peşinden gider. yakalandığında ise tabiri caiz ise anası s.kilmiştir.

işin ilginci adı mustafa olup adam akıllı iş yapan bir tane bile padişah yoktur. anlaşılan mustafa adı osmanlı hanedanına hep uğursuz gelmiş.

2 yorum:

Travis dedi ki...

mustafa beklenti yaratan bir isim sanırım.. mustafa deyince aklıma Aslan Kraldan "mufasa"nın gelmesi de ayrı bi konu

gerisi önemli değil... dedi ki...

benim aklıma da mustafar gezegeni geliyor, anakin'in vader olduğu yer.

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.