heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

24 Şubat 2010 Çarşamba

sultan abdulaziz

çok büyük bir ihtimalle bilek damarları kesilerek öldürülmüş osmanlı padişahı. kanı dökülerek ölen ikinci padişahtır. ilki ise savaş meydanında öldürülen orhan gazi'nin oğlu birinci murat'tır.

kendisi ikinci mahmut'un tahta çıkan ikinci oğludur. ilk oğlu abdulmecit veremden genç yaşta ölünce sıra otuz bir yaşındaki abdülaziz'e gelmiştir. ama kendi oğulları hiçbir zaman taht yüzü görememiştir. hanedanın abdulaziz ve abdulmecit kolları arasında rekabetin hala daha sürdüğü söylenir.

neyse, bu cinayette parmağı olan kişilerin mithat paşa ve mahmut nedim paşa olduğu tahmin ediliyor. anayasa işi bu kişileri rayından çıkarmış. ilk anayasamız bile birinin öldürülmesi ile ilan edilmeye çalışılıyor. gerçek bir ironi bu olsa gerek.

kafese kapılmadan yetişmiştir. bu yönü ile yeniliklere açıktır. zaten demiryolu ve telgraf hatlarının gelişmesi için çok çaba harcamıştır. pehlivandır. resimlerine bakarsanız oldukça iri yarı ve bir oturuşta bir sığırı tek başına yiyebilecek tipte biri olduğunu görürsünüz. ama kendisi şimdi içine tükürülen, ahlaksızlık sayılan batı sanatına da meraklıdır.
abdulaziz'i asıl ilginç yapan ayrıntı avrupa seyahatine çıkmasıdır. fransızların imparatoru üçüncü napoleon'un davetlisi olarak bu ülkeye şehzadeleri abdulhamit ve murat ile beraber gitmiş ve paris fuarı'nı gezmiştir. paris'ten de ingiltere, belçika, almanya ve avusturya-macaristan imparatorluğuna gitmiş ve gezilerde bulunmuştur. fransız imparatoriçesi eugene ile fazla başbaşa fazla vakit harcadığı ve iade-i ziyaret için istanbul'a gelen imparatoriçenin planlanandan bir hafta daha fazla istanbul'da kaldığı bilinir. doğal olarak bu durum söylentilere neden olmuştur.

o zamanlar güçlü olmanın birinci şartı olan donanmayı geliştirmek için büyük çaba harcamış ve dünyanın üçüncü büyük donanmasını kurmuştur. avrupa'dan aldığı kredilerin çoğunu donanma ve ordunun modernizasyona harcamıştır. ama elinde o donanmaya layık bir kaptan olduğunu sanmıyorum.

en çok gezen osmanlı sultanlarındandır. mısır'a bile gitmiş ve halkının devlete bağlılığını sağlamıştır. yavuz'dan beri mısır'a giden ilk padişahtır. paris gezisi sırasında şehzadelerinden murat fransız kadınları ile gönül eğlendirip mason localarında takılırken, abdulhamit fuarı en ince ayrıntılarına kadar gezip, son teknolojik yeniliklerden haberdar olmaya çalışmıştır. kendisinden sonra tahta geçen murat öldürüleceği korkusu ile delirmiş ve sadece 80 gün hüküm sürebilmiştir. abdulhamit ise 33 yıl tahta kalmayı becermiştir.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.