heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

26 Mart 2010 Cuma

ab aeterno

arkadaş adanın bir tıpa olduğunu anladık. flocke dışarı çıkmak istiyor. ama 4. sezonda çıkmıştı zaten. jack hastanede babasını(cristian) görmüştü. hatta sonra ilaca ve alkole geri dönmüştü. ve hatta duman dedektörü bile ötmüştü. üstelik bs'u gemide de gördük. yine cristian kimliğinde. yani bs/mib/flocke aslında her yere gidebiliyor, ama kötülük yapmasına engel olan şey sadece jacob mı?

ekşi'de bir entryde güzelce açıkladı bir suser. jacob şişe, bs şarap, tıpası ise ada. şişe şaraba, şarap şişeye zarar veremez. ama şişe kırıldı. yeni bir şişe hala yok. kötülük yapması için tek engel tıpadan mı çıkmak? adayı batırmak mı? yani şişe ve tıpa aynı zamanda mı yok edilmeli? bu durumda cristian kimliği ile jack'in hastanesine gidebilse bile tıpa ve ada durduğu için kötülüğü yayamıyor mu? la'deki adanın batmış hali ile jacob'ın şimdiki ölmüş halinin buluşması mı flocke'ı özgür kılacak?

flocke'ın gerçek adı damien!! omen serisini hatırlayın. tek bir bıçakla ölmüyor. bilmemnenin bıçakları vardı hani omen'da. hepsi birden batırılmalı. o zaman yok olacak(mı)? yani sayyid'deki bıçaktan bir kaç tane daha olmalı. yani dogen intihar etti. bu durumda tüm adayların(6) aynı anda bıçaklaması lazım gibi(uçuk mu oldu). ama amaç bs'u öldürmek değil, adada tutmak.

adaylık meselesine gelince; anlaşılan 1867'ye kadar jacob adadan hiç çıkmamış. richard'ın kendisine verdiği akıl ile adaylarla temas kurmaya başlamış. böylece onları ölmeden adaya getirmiş. bs'da o zamana kadar herkesi öldürüp insanlara olan nefretini körüklerken artık onları kullanması gerektiğini fark etmiş. bu bir kısır döngü aslında. jacob adaya hiçkimseyi getirmese bs onu asla öldüremezdi. bunu başaramazdı. demek jacob kendisi kaşınmış. veya dogen gibi verilen görevden bıkmış ve kendi ölümünü planlayıp her şeyden sıyrılmayı seçmiş. nasıl olsa adaylar mevcut, biri seçilir değil mi?

bs'un jacob'ı öldürmesi için öldüren kişiye hiç yalan söylememesi şart galiba. richard'a yalan söyledi. doğru yoldan gitmedi. kullandığı yalanlarla dolu yol jacob'a işlemedi. ama benjamin'i manipüle ederken yalan söylemedi. olayları çarpıttı. doğru yolda gitti. bu sayede benjamin başına bir şey gelmeden jacob'ı öldürebildi.

bs'un neden pilotu öldürdüğü de belli aslında. herif adaya düşen gereksiz herkesi temizliyor. adaylara ise dokunamıyor veya manipüle etmek istediklerini bırakıyor. benjamin gibi. manipüle edemeyeceklerini de öldürüyor. eko gibi. işine yaracaklarada dokunmuyor. richard gibi. çünkü onun da insana ihtiyacı var.

dharma'yı da jacob getirmiş anlaşılan. şu goodspeed miydi neydi, onun da bilgisi dahilinde bir operasyon bu. jacob'dan haberden. yani the others ile dharma aynı takımın elemanları. hatta widmore'un şilebi de jacob'ın işi. hepsi aynı takımda. olay jacob'ın bs'a bir şeyler ispatlama çabası. insanların bir şeyler yapabileceğini göstermek istemiş. kendi tezini kanıtlamak istemiş. herkes herkesi öldürse bile gelişimi göstermek istemiş.

yani jacob ile bs kardeş. çok özel yeteneklere sahip kişiler. jacob ve bs doğduklarından beri yeteneklerinin farkındalar. ve birisi kendisini denetleyemeyip insanlara kötülük etmek istiyor. insanlarla bir alıp veremediği olmayan jacob ise uğraşacak başka bir şey olmadığından kardeşini denetliyor. gibi...

magnus hanso ölmüş kazada, tamam, hatta mezarı da black rock'ın yakınında olduğu söylenmişti. ama bir sorun var. tanrının bile göremediği bir adadan alvar hanso haberdar oldu? geminin o seyir defteri açık artırmaya nasıl çıktı? the others parasal yönden güçlenmek için geminin eşyalarını mı sattı?

adadaki ilk insan(yaşayabilen) bizim richard. ilk insan aynı zamanda ilk peygamberdir. richard adanın peygamberi. yahudi/hristiyan inanışında peygamber ve kral farklı kişilerdir. ikisi aynı makamı alamaz. yani davut kraldır, işaya peygamber. benjamin liderdir, richard ise peygamber. islamdaki gibi davut hem kral hem peygamber değildir. richard en sevdiğinden fedakarlık ederek(karısının haçı) jacobgile katılıyor. yani adada yaşabilmek için tüm geçmişinizden kalıntısı bile kalmayacak şekilde feragat/yok ediyorsunuz. ben ve locke babasını, sawyer intikamını öldürerek yoketti. jack ise saplantılarından hala kurtulamadı. hugo ailesinden, kwonlar birbirlerinden vazgeçemeyeceğine göre, tek bir jacob ihtimali kaldı gibi. sayid. son akşam yemeği tablosunu yeniden hatırlatayım. o resmin lost uyarlamasında judas'ın yerinde sayid vardı. sayid'in artık kaybedecek hiçbir şeyi yok. üstelik tamamen arınmış durumda. kalbinde iyiliğe dair bir nebze bir şey kalmadı(kate'e claire saldırdığında kılını bile kıpırdatmadı). bir robottan farksız durumda. tam bir jacob profiline sahip. bir tek bir amaca ihtiyacı var. o amaçda jacob olmaksa eğer bunu elde eder. tüm adayları öldürür.

jack'in hala her şeye karışma huyu, merakı devam ettiği sürece ondan bir bok olmaz.sawyer'ım aslanım kaçacaktır. jacoblık müessesesi var, ama flockelık müessesesi yok. diyorlar ya sawyer bs olacak, imkansız, sawyer bs olamaz.

9 yorum:

Unknown dedi ki...

süper olmuş...
ilk kez bu bölümde birşeyler oturmaya başladı...nihayet...

gerisi önemli değil... dedi ki...

lost yoldur, son önemli değil, anlatılan hikayenin anlatılış tarzı çok güzel :)

aşkın dedi ki...

Bu dizinin olayı şudur:
Bu dizi lafta değil, gerçekten de dünyayı sarsacak bir dizi olacaktı.
Yapımcıları baktı ki daha başlangıç olayları bile büyük yankı uyandırdı, kolay yolu seçtiler ve insanları kandırdılar.
Hatta bu sahtekarlık o kadar büyük bir çapa ulaştı ki dizinin janrı bile sapma gösterip ''drama''ya dönüştü.Yarısından çok daha fazlası gereksiz sahnelere bir de saçmasapan paralel evren mevzusu eklendi.Mesela en son rezillik örneği; bitime sayılı bölümler var, Sawyer'ın paralel evrende kimlerle işi pişirdiği konulu bir bölüm var.
Normalde ne olacaktı; Dharma girişimi etraflıca ele alınacaktı, Black Rock hadisesi keza aynı şekilde.Zaten cevaplanması mümkün görünmeyen tonla sorunun sebebi işte bu sahtekarlık.Nasıl olsa dizi izleniyor, görsellik çok iyi, ne gerek var damardan girip zahmet çekmeye..
Şu son bölüm bile kimse kusura bakmasın dandikti.Bilinmedik bir mevzu anlatılmadı.Adam çıka çıka gariban ve mağdur bir çiftçi çıktı.
Bir de iyice zırvaladılar.
Güya herşeyi ve insanların adaya gelmesini organize eden kişi, kendisini öldürmeye gelen şahısın varlığından ve öldürme niyetinden bihaber.Adamı görünce şaşırıyor.
Saçmalığa bakar mısın?
Keza bir elçi kullanmasını bile adamcağızın tavsiyesiyle aklı edebiliyor.
Gemi geçmiş sezonda gündüz gelirken şimdi fırtınalı ve karanlık bir zamanda geliyor.
Koskoca heykeli yıkıp geçiyor ve sapasağlam kalabiliyor.
Ve son olarak taa adanın içlerine kadar ilerliyor gemi, keza sapasağlam olarak.
İyi ki son sezonu ve bitiyor, buna da şükür.

gerisi önemli değil... dedi ki...

bence dizinin yörüngesindeki değişimi teoriler üretenler yaptı. dizinin sonu bence de dharma temalı olacaktı. 4 8 15 16 23 42 başka türlü açıklanamazdı. o dharma deneyleri açıklanamazdı. ama teorisyenler bunu keşfetti ve senaristler mecburen senaryoyu değiştir.

richard ın aşkına bile değinmedim yazıda. penny ile dess'den çok rol çalmışlar. kendi kendilerini tekrar etmişler.

ama sonuçta sonu nasıl biterse bitsin yol heyecanlıydı. bence :)

aşkın dedi ki...

Teorisyenler evet çok katkı yaptılar ve senaristleri tembelliğe ittiler ama bu da mazeret değil.
Sen anlatacağını anlat, varsın önceden birileri tahmin etmiş olsun.
Gerçi aslında senaristleri ve adetten olduğu üzere Amerikalıları eleştiremiyorum, aynı parayı kolay yoldan kazanacakken niye kasasın?

gerisi önemli değil... dedi ki...

evet, çok özensizlik oldu. durup dururken deniz feneri çıktı. heykelin birbirinden farklı görüntüleri var. görüntülerde özensizlik var. black rock 1857 de yıla ıkmıştı. tarih değiştşi 1867 oldu. oyuncular bile saldı kendini. gerçi richard alpert kendi bölümünde çok iyi oynadı. herif kendisi için bölüm yazıldığını duyunca sevincinden ağlamış :)

Adsız dedi ki...

evet, ne olursa olsun anlatım tarzı bence de çok iyiydi ama mantığı tatmin eden bir sonu olur umarım yoksa çok kişiyi gıcık eder.

gerisi önemli değil... dedi ki...

boş ver, kitapların sonu insanı tatmin etmeyebilir, ama sona kadar olan yol eğlenceli ise berbat sona bile değer :)

gerisi önemli değil... dedi ki...

aşkın:

bu kadar berbat bir sonu ben bile tahayyül edememişim :)

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.