heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

5 Ocak 2009 Pazartesi

sabiha sultan

padişah vahdettin in iki kızından birisi. bu güzelliği dillere destan olan hanım sultan avrupa da eğitim görmüş. evlilik çağına gelince iran şahı bile sultanı istemiş. ama padişah "sünni bir hükümdar şiiye kız vermez" diye teklifi geri çevirmiş.

neyse, hanım kızımızın bizim için önemli olan tarafı mustafa kemal paşa nın bu sultana gönlünü kaptırmasıdır. paşa şehzade vahdettin in yaveri iken onunla oldukça samimi olmuştur. vahdettin tahta geçince bu zayıf karakterli insana bu yakınlığından ve birinci savaşta kazandığı zaferlerden dolayı dilediğini yaptırabileceğini düşünüyordu. böylece sarayın kadınları arasında adı sarı paşaya çıkan mustafa kemal, sabiha sultan la evlenmek için durum yoklaması yaptı. bunu öğrenen sultan, ikinci bir enver paşa vakaasına(enver damattır ve naciye sultan ile evlidir) meydan vermemek için evlilik olayına pek yanaşmadı. zaten sabiha sultan ın gözü kuzeni ömer faruk efendi deydi ve onunla evlendi. mustafa kemal e de samsuna çıkmak kaldı.

sabiha sultan ile evlenen ömer faruk efendi milli mücadeleye katılmak için kaçak yollardan inebolu ya gelmiş, ancak mustafa kemal onun geldiğini öğrenince geri gitmesini tavsiye buyurmuştu. hatta milli mücadeleye katılmak isteyen tek şehzade ömer faruk efendi dir. galiba paşa nın şehzadeyi geri çevirme nedeni biraz da bu kız meselesi olsa gerek. şehzade ile sabiha sultan ise 1948 de boşanmıştır. hanım sultan 1952 de vatandaşlığa geçmiş ve osmanoğlu soyadını almış, 1971 de yeniköy deki yalısına vefat etmiştir.

vahdettin kızını paşaya verseydi herhalde her şey daha değişik olurdu.

2 yorum:

e.k dedi ki...

yahu yok.. ya benm güzellik anlayışım farklı ya da bu insanlar başka bayandan bahsediyolar. valla bu mu güzelliği dillere destan =))

gerisi önemli değil... dedi ki...

bu nasıl ;)

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.