heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

28 Ocak 2009 Çarşamba

katalanlar ve türkler gelibolu'da!

ilginçtir, osmanlı askerlerinin ilk kez gelibolu'ya çıkmasına katalanlar sebep olmuştur. neyse, hikayeye başlayayım;

1300'lerin başında bizans tam anlamı ile taht kavgaları, papalık ile latin devletleriyle olan dinsel kavgaları, içlerindeki sosyal çalkantılar ve finans problemleri ile boğuşmaktadır. iş o dereceye vardı ki oğul babaya, torun dedeye, tahtı gasp eden yasal hükümdara karşı savaşır olmuştu. işte bu devirde bizans adeta osmanlı'ya 'avrupa'ya çık' demiştir.
uzun lafın kısası bizans imparatoru andronikus, 1300'lerin başında katalan grand şirketi ile anlaşır ve kalabalık bir askeri gücü, roger de flor adlı bir katalan komutan altında istanbul'a getirtir. birlik istanbul'da olay çıkartır ve roger onları anadolu'ya geçirtir. anadolu'da türklere karşı başarılı savaşlar da yaparlar. ama ganimetlerin tamamına el koyduklarında rumlarla araları açılır. sonuçta gelibolu'ya gelirler ve burada kendilerine ait bir devlet kurmak isterler. komutanları roger de flor istanbul'da katledilince katalan askerler bizansa karşı cephe alırlar ve savunmaya geldikleri bizans'a karşı türklerden yardım isterler.

böylece osmanlı türklerinin avrupa'ya ilk çıkışlarından katalanlar sorumlu olmuştur. katalanlar en sonunda teselya'ya kadar çekilir. ancak arkalarında kalabalık bir türk birliği bırakmışlardır. türk komutan halil, rumlarla, boğazlardan güvenli bir geçiş karşılığında anadolu'ya geçmeye ikna olur. ama ganimette anlaşmazlığa düşerler. bunun üzerine halil anadolu'ya haber yollar ve yardım ister. ama en sonunda bizans imparatoru ile sırplarla anlaşır ve bu birliği trakya'dan sürer.

osmanlı'nın avrupa gerçek adımı ise 1353'ü bulur. 1353'e kadar olan o ara devrede ise sultanın kendisi ve oğulları, bizans'ın rakip hanedanlarından, sırp ve bulgar krallarından kız almış, onlarla akraba olmuş, düşmanları ile savaşmak için binlerce kişilik birlikler yollamıştır. en sonunda imparator kantakuzen, bulgar kralı ile işbirliği yapan rakip hanedana karşı osmanlı'dan yardım ister. karşılığında gelibolu'daki çimpe kalesi'ni verir. böylece imparator trakya ve makedonya'da düzeni sağlar. ancak 1353'de kale teslim edilir. sultan orhan, oğlu süleyman paşa komutasında bir birlik ve ilk göçmen kolonisini avrupa'ya yerleştir. arkası çorap söküğü gibi gelecektir.

2 yorum:

cagatay dedi ki...

roger de flor edirnede öldürüldü diye biliyorum ben.

eğer istanbulda öldürüldüyse mezerı yada nerede öldürüldüğü hakkında bilginiz var mı acaba ?

gerisi önemli değil... dedi ki...

benim okuduğum kaynak bu şekilde yazmış. mezarı hakkında bir bilgi görmemiştim. kaynak bir ingilizin osmanlı tarihi hakkındaki kitabıydı. bi ara bakarsan söylerim.

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.