heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

1 Haziran 2010 Salı

devlet mi? o da ne?


tamam, israil oldukça barbar bir şekilde konvoya saldırarak zaten ölmeye hazır mücahitleri kahraman haline getirdi. bunu dinci gazetelerin saldırıdan önceki günlerde çıkan sayılarında görebilirsiniz. o kişiler oraya ciddi ciddi cihada gitti, amaçları israil'i dünyaya rezil etmekti ve başardılar. herkes esip gürledi. herkes hıçkırıklara boğuldu. ama bu neredeyse sonu tahmin edilebilir eyleme kimse kader diyemedi! güzel öldüler de diyemedi!

ülke içinde yaşı küçük kız çocuklarını taciz ettiğinizde "ama onlar da para karşılığı eteğini kaldırıyormuş" dediler. "ana-babaları fakir, babaları hamalmış" dediler. fakirliği ve güçten yoksunluğu mazeret olarak sundular. yetmedi, tersane işçilerinin ölümlerini yer darlığına bağladılar. yalova tersaneleri açıldı, hala ölümler devam ediyor. kimsenin aklına bu işçilerin çalışma şartlarını iyileştirmek için çaba harcamak geçmedi. ceza verilen tersaneler isim değiştirip tekrar açılıyor. ismi değişen tersanelerde ölümler devam ediyor. hala daha bu işyeri sahiplerinin biri bile içeri girmiş değil.

taşeron firmalar yüzünden madencilerin kaderi tekrar tekrar onların yüzüne vuruluyor. ölümler sıradan olaylar gibi gösteriliyor. o firma sahipleri yüzünden onlarca kişi öldüğü halde olay önemsenmiyor.

tekstil fabrikalarında çalışan kadınlar hergün saatlerce mesai yapıyor ve işe giderken boğularak, işten çıkarken trafik kazalarında ölülüyor.

vahşi bankaların vahşi faizleri yüzünden millet çıldırmış durumda. insanlar kredi kartları borçları yüzünden intihar ediyor.

vahşi dersaneler çocukları eğitiyor. hepsinin kafasında a'lar, b'ler dolaşıyor.

ülke içinde olan bu olayların hepsinin nedeni kader ise mavi marmara'nın başına gelen de kaderdir. vahşi bir devlet yapacağını yaptı, on kişiyi öldürdü. vahşi maden sahipleri onlarca kişiyi öldürdü. vahşi tersane sahipleri yıllardır onlarca kişiyi öldürüyor. vahşi kot fabrikaları insanları bile bile öldürüyor. vahşi insanlar yüzünden ülkenin her yerinde yüzlerce küçük kıza, erkeğe tecavüz ediliyor. namus cinayetleri işleniyor. artık töre cinayetlerini gizlemek için öldürülen kadınlar tandır fırınlarında yakılıyor. mavi marmara'nın başına gelen hadise ile bu olaylar arasında benim için gram fark yoktur.

ama bazıları için fark çok. katil israil ha, pehh, aynaya bakın yahu.

nozick'e göre devletin hepi topu üç görevi vardır; toplumu başka toplumların şiddeti ve saldırısından korumak, toplumun her üyesini adaletsizlikten korumak ve adaleti sağlamak, özel sektörün sağlayamadığı ürünleri sağlamak. bu devlet kimi koruyor yahu.

"devlet mi? o da ne? peki! şimdi bana kulak verin, size ulusların ölümünden söz açacağım. bütün soğuk canavarların en soğuğuna devlet denir. soğuk soğuk yalan söyler o ve ağzından şu yalan sürüne sürüne çıkar: "ben devlet - ulusum ben." yalan! yaratıcılardı ulusları yaratanlar ve onların üstüne bir inanç ve sevgi asanlar: böylece hayata hizmet ettiler. yıkıcıdırlar, nicelere tuzak kuranlar ve buna devlet diyenler: onların üstüne bir kılıç ve yüz arzu asarlar. nerde daha ulus varsa, orda devlet anlaşılmaz; kem göz ve yasalara, törelere karşı işlenmiş bir günah sayılarak ondan nefret edilir. (...) fakat devlet bütün iyilik ve kötülük dilleriyle yalan söyler ve ne söylese yalandır - ve nesi varsa hepsi çalıntıdır. düzmedir onda her şey; çalınmış dişlerle ısırır bu ısırgan. barsakları bile düzmedir onun." (böyle buyurdu zerdüşt)

(nozick'in tanımı ekşisözlük'ten alınmadır. nietzsche'nin sözü de internetten.)

10 yorum:

FUNdy dedi ki...

eh bence çok esaslı bir açıdan bakmışssın olaya ve çok da doğru tespit etmişsin. Altına imza atmak yerine, yorum yazdım. :)

gerisi önemli değil... dedi ki...

sağolasın :)

işin saçmalığını göstermek istedim.

aşkın dedi ki...

''Kirayı günü gününe ve eksiksiz olarak isteyecekse ev sahibinin Fransız, İngiliz veya Çinli olması ne farkeder?''
Kutsal Kitap

Adsız dedi ki...

Vasat olmuş bombiş.

gerisi önemli değil... dedi ki...

aşkın: :)

gerisi önemli değil... dedi ki...

adsız: sorma, ben de gazeteme almadığım vasat yazılarımı burada yayınlıyorum!

maRLa dedi ki...

gerçekten düşünüyor olmanı seviyorum.

ve, cidden bu konuda okuduğum tek yazı, gerisi önemli değil, çünkü sinirlerimi bozuyorlar.

gerisi önemli değil... dedi ki...

saolasın :)

Pein dedi ki...

işte budur !
nedense her kes başımıza insan kesildi bir anda.
süs kuklaları.

gerisi önemli diyil...

gerisi önemli değil... dedi ki...

kahrolsun din kardeşliği...

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.