heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

20 Mayıs 2011 Cuma

% 10

her ülke vatandaşının en az % 10 nüfusu tanrıya inanmaz veya olduğundan şüphelidir ve olsa da olmasa da umrumda değilcidirler. inanır görünür, ama inanmaz. bu bilinen bir gerçektir. oran mekke'de de aynıdır, kabil'de de. roma'yı falan yazmıyorum, kesin orada daha yüksektir. tibet'de bile bu oran vardır. en son geçtiğimiz haftaların birinde vatan gazetesi bir araştırma yayınladı. sonuçlar tam düşündüğüm gibi. bu ülkenin % 99'u müslüman falan değil. ayrıca o araştırmadan bağımsız olarak yukarıdaki haritaya dikkatli bakarsanız ateist ve agnostik oranları veriliyor. dünya nüfusunun % 2,4'ü ateist, %12,5'i agnostik. 

türkiye'de;

- panteizme(insan-tanrı-evren bütünlüğü) inananların oranı % 2. (hindistan'da oran % 24).
- ölümden sonra ne olacağını bilmeyenlerin oranı % 14. yani büyük bir nüfus mezarın ötesi ile ilgilenmiyor. bu bile nüfusun önemli bir çoğunluğunun  şüphecilerden oluştuğunu gösteriyor. yani agnostiklerden. ama tam olarak agnostik değil bu kişiler. müslüman agnostik diyeyim ben. "ya varsa" şüphesi islama kaymış agnostikler. isveç % 41 ile ilk sırada.
- ateistlerin oranı % 2. dünya ortalaması % 18. bizde düşük olmasının nedeni bence çok sağlam bir islami eğitimden geçmiş olmamız. kur'an kurslarından başlayarak lise bitirene kadar dini eğitim devam ediyor. dediğim gibi, şüpheci daha çok bizde. yani olmadığını bilmek yerine şüpheleniyoruz. dedim ya, çok sağlam bir dini eğitimden geçen bir toplumuz.
- cennet ve cehenneme inanma oranı ise inanılmaz düşük. sadece % 52. buna rağmen, dünyada endonezya'dan sonra ikinciyiz. bu oran bana abartı geldi. soruyu sorma ile alakalı bir durum olabilir. ama % 48 cennet ve cehenneme inanmıyor. bu çok abartı bir rakam bence.
- deist ve agnostik diye adlandırılabilecek dini inancından emin olmayanların oranı % 2. yani gerçek agnostikler ve deistler bu kadar. isveç’te oran % 24. ateistlerle beraber oran sadece % 4 olur. çok düşük aslında.
- reenkarnasyona en az inanan ülke biziz. zaten bir karma yok, ne öyle, her şeyi karmaya yükle kurtul. geçmiş hayatımda kötü biri olduğum için mi bu haldeyim? pehh..
- cennetin varlığına inanıp cehennemin varlığına inanmama gibi bir durum yok. oysa geri zekalı amerikalıların % 4'ü cennet var, cehennem yok diyormuş. evanjelist kiliseleri taraftar toplamak için, yani para için akla hayale gelmeyecek bir sürü şey uyduruyor.
- evrim teorisinin doğru olduğunu düşünenlerin oranı % 19. işte benim için hayatlarından dini dışlayanların gerçek oranı budur. bu kişiler yaşantılarına dinin karışmasını istemeyenlerdir.

ülkelerin tanrıya inanma oranları incelenirse müslüman ve katolik ülkelerde oran daha yüksek olduğu rahatça görülüyor.

1- endonezya %93
2- türkiye %91 (burada da oran % 9. ateist, deist ve agnostik oranının toplamı % 4'tü. neyse işte. 5 nereden geldi lan!)
3- brezilya %88
4- güney afrika %83
5- meksika %78
6- abd %70
7- arjantin %62
8- hindistan %56 (panteizm dahildir sanırım)
9- rusya %56
10- polonya %51

evrim teorisinin doğru olduğunu düşünme oranları:

1- isveç %68
2- almanya %65
3- çin %64
4- belçika %61
5- japonya %60
6- fransa %55
7- ingiltere %55
8- macaristan %55
9- ispanya %53
10- avustralya %51
11- kanada %45
12- güney kore  %41
13- italya %40
14- hindistan %39
15- polonya %38
16- arjantin %37
17- meksika %34
18- abd %28
19- rusya %26
20- brezilya %22
21- türkiye %19
22- güney afrika %18
23- endonezya %11

4 yorum:

syg dedi ki...

vatan gazetesi mi? püff.
asıl kaynak?

gerisi önemli değil... dedi ki...

Kanada merkezli araştırma şirketi Ipsos ve Reuters haber ajansının ortak çalışması olan "İlahi varlık, evrim ve ölümden sonra hayat" isimli araştırma imiş.

Pink Freud dedi ki...

panteizm çoklu tanrı demek değil

gerisi önemli değil... dedi ki...

haklısın. düzelttim...

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.