heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

4 Mayıs 2011 Çarşamba

chinatown

jack nicholson'ın tek bir filmini severdim. o da çok iyi bir oyunculuk sergilediği the shining. one flew over the cuckoo's nest'i sevmedim demeyim, ama çok da ilginç bir film değildi benim için. postacının kapıyı iki kere çaldığı film de öyle aman aman değildi. ama roman polanski'nin yönettiği bu film, başka bir şey.

jake gittes özel bir dedektiftir ve yaşlı bir kadın, kendisini aldattığını düşündüğü kocasını takip etmesi için onunla anlaşır. bu adam, o yaz sususzluktan kırılan los angeles sular idaresinin başkanıdır! tam olarak değil aslında, noah cross adlı ortağı ile beraber eski sahibidir ve ortağından ayrılma nedeni, bu suyun halka ait olduğuna inanmasıdır. neyse, jake, onun sarışın bir kadınla görüştüğünü tespit eder ve fotoğrafları çeker. ertesi gün bu fotoğraflar gazetelerde yayınlanır. aynı gün mulwray'in gerçek eşi ortaya çıkar. takip emrini kendisi vermemiştir. o yaşlı kadın jake'i kandırmıştır. ortada büyük bir bir tezgah vardır. jake, mulwray'in kendisine ulaşmaya çalışırken onun cesedine ulaşır. acaba intihar mı etti, yoksa cinayete mi kurban gitti?

filmin geri kalanı doğal olarak bu tezgahı çözme sürecini işler. anlatımı heyecanlıdır. yıl 1930'lar olunca işlemler daha ilginç oluyor. neyse, mulwray'in gerçek eşinin, mulwray'in eski ortağının kızı olduğu olduğu ortaya çıkar. los angeles'daki susuzluk ve bu adamın da portakal bahçeleri. iş çetrefillidir. tapu daireleri, huzur evleri, orkinos kulüpleri falan derken iş bambaşka bir noktaya doğru gider. işin sırrı ise mulwray ile fotoğrafı çekilen sarışın kadındır.

sonunda film chinatown'da silah sesleri eşliğinde biter ve kötü kazanır. ama siz iğrenme ile filmi bitirirsiniz. şahsen ekranın içine dalıp, o kızı kurtarasım geldi. şahane bir filmdir. faye dunaway ve jack nicholson'ın ve diğer oyuncuların performannları müthiş.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.