heyy!!! heyecanlı mısın?!

korkma, okudukça geçer!

31 Mayıs 2011 Salı

31 mayıs

31 mayıs 1971'de sinan cemgil, kadir manga ve alparslan özdoğan nurhak'da öldürüldü. hacı tonak ile mustafa yalçıner ağır yaralandı. amaçları amerikan radar üssünü basmaktı. kendilerinden uzun uzun bahsetmek haddim değil. ama sinan cemgil, türk devrim tarihinin en büyük isimlerinden birisidir. yeni doğan oğlu taylan sinan'ı göremeden öldürülmüştür.

sözleri hasan hüseyin korkmazgil, müziği zülfü livaneli'ye ait türkü, ilkay akkaya'nın sesinden dinlerseniz ne demek istediğimi anlarsanız. sözleri de, müziği de her şeyi açıklıyor zaten. şiir gerçekten çok güzeldir. türkü, o kuşağın en güzel türküsüdür.

dört bir yana haber salsam,
öldü desem inanır mı?
dağlar bana geri verin
kadir'imi, sinan'ımı...

jandarma kurşunu çaldı,
canımı tenimden aldı
nurhak'a abide kaldı
dağlar aldı selamımı...

nurhak sana güneş doğmaz,
uçan kuşlar yuva kurmaz
dökülen kan, yerde kalmaz
soracağız hesabını...

böyle kalır sanma devran,
yola devam eder kervan
öldü sinan, doğdu sinan
omuzladı silahını...

not: bu videoyu kullanma nedenin türkünün başındaki şiire yer vermemesidir. direkt türkü başlar. yoksa hatırla sevgili adlı diziye özel bir durum yoktur.

2 yorum:

Nobody dedi ki...

Gencecik çocuklar gitti, hem de kimler için! Daha iyi bir dünyayı haketmeyen kalleş köylüler ve beyinsiz insanlar için. Yanarım da ona yanarım!

gerisi önemli değil... dedi ki...

sinan cemgil; dedesi kuvayi milliye muğla örgütünün başı, babası tip milletvekili, sürgünler yemiş, hakaretlere uğramış bir insan. kendisi bursa'da zamanında babasıyla beraber komünizme mücadele derneği üyelerince linç edilmek istenmiş bir çocuk. büyüyünce komerin arabasını yakan o. nurhak'ta menzil dışına çıktığı halde arkadaşını kurtarmak için geri dönüp öldürülen o.

dededen komitacı, babadan devrimci, o bildiğin kahraman.

Related Posts with Thumbnails

...

ilet:

ytravisbickle@hotmail.com

Sayfalar

telif falan istemiyorum, iyi eğlenceler... Blogger tarafından desteklenmektedir.